Arkitekturens Forbindelser er en ny serie på i alt seks arkitekturudstillinger, der vil blive præsenteret på Louisiana. Den første udstilling i serien åbner 8. november 2024 og viser, hvordan tre forskellige tegnestuer – ecoLogicStudio, Atelier LUMA og Jenny Sabin Studio – arbejder i krydsfeltet mellem algoritmer og natur, og hvordan de med nye metoder skubber til grænserne for arkitekturens felt.
Udstillingsserien Arkitekturens Forbindelser undersøger, hvordan arkitekturen er både forbundet til og afhængig af andre videnskaber: æstetik, natur- og socialvidenskabelig praksis. Samtidig vil udstillingerne vise, hvor arkitekturens forbindelser til samfund, historie, natur og forestillinger om fremtiden kommer til udtryk i arkitekternes arbejde i dag.
Den første udstilling i Arkitekturens Forbindelser viser tre forskellige tegnestuer, der som en slags laboratorier arbejder med biologi og naturvidenskab som en integreret del af deres praksis. Med bevidstheden om vores forbundethed til alt levende samt nye teknologiske landvindinger, særligt inden for arbejdet med kunstigt intelligente redskaber, udvikler tegnestuerne nye metoder, der revurderer spørgsmålet om bæredygtig arkitektur og klimahensyn. Hvad kommer efter bevægelser og grønne filosofier som fx biomimicry, vugge-til-vugge og cirkulær design og økonomi, der har præget arkitekturen gennem de seneste 15-20 år?
De tre tegnestuer – ecoLogicStudio, Atelier LUMA og Jenny Sabin Studio – arbejder med forskelligt sigte og vidt forskellige metoder, der hver især revurderer forholdet mellem arkitektur, natur og videnskab. De tre tegnestuer bidrager med stedspecifikke installationer og projekter, der udfoldes i hvert deres udstillingsrum.
ecoLogicStudio, London, er grundlagt af arkitekterne Claudia Pasquero og Marco Poletto. De arbejder med bio-digitalt design, hvor de blandt andet integrerer fotosyntese i bygninger, der kan producere både ilt og næring. De rejser samtidig spørgsmålet om forholdet mellem by og natur, og har udviklet værktøjer til byplanlægning, der agerer som naturen – som svampe, mug, alger og andre intelligente organismer.
Hos arbejdsfællesskabet Atelier LUMA, Arles, er det helt centrale spørgsmål: Hvordan udnyttes vores bio-regionale ressourcer til at skabe nye materialer og designprocesser, der kan erstatte den traditionelle industri? De arbejder med en ny form for stedsspecifik designpraksis, der med udgangspunkt i specifikke regioners biosfære, identificerer ressourcer i form af både traditionelle håndværk, eksisterende lokale virksomheders produktion og naturlige materialer. Samarbejdet mellem en mængde fagligheder fører til nye byggematerialer og design.
Jenny Sabin Studio, Ithaca, New York, arbejder med matematik og biologi og forfølger et ønske om at integrere processer fra naturen i byggematerialer og arkitektur. Sabin udvikler materialer, der kan respondere på mennesker og med strukturer, der opfører sig som planter, som knogler – og endda som DNA-materiale. Et mangeårigt samarbejde med biologer omkring udviklingen af digitale redskaber i mikroskala er udgangspunktet for på et tidspunkt at skabe intelligente bygninger.
Kilde:
Louisiana Museum of Modern Art
Louisiana Museum of Modern Art