København vokser. Over de sidste ti år har byen fået flere nye bydele, og i en nær fremtid vil Lynetteholmen vokse frem fra havet for at imødekomme den årlige befolkningstilvækst på ca. 7500 mennesker (gennemsnitligt de sidste 4 år ifølge Københavns Kommune). Men hvad betyder udviklingen for det lokale plante- og dyreliv? På Amager Fælled bygges der på Lærkesletten, et område, hvor flere beskyttede arter lever, herunder Stor vandsalamander, og i Københavns Sydhavn påvirker nybyggeriet på Stejlepladsen det lokale fugle- og insektliv. Hvordan ændrer dyreverdenen sig, når mennesket tager endnu mere plads?
Udstillingen Skyline tager afsæt i disse spørgsmål og en interesse for de prekære økologier, som findes i grænselandet mellem by og natur, der hvor ting rives ned og bygges op. Den udforsker, hvordan naturen tilpasser sig i økosystemer under konstant forandring, og hvordan planter og organismer finder nye veje i menneskeskabte infrastrukturer. For eksempel er byens lys er en del af den infrastruktur, som mennesker bruger til at navigere og kommunikere med, men hvordan navigerer sommerfugle og natsværmere, når månen, solen og stjernerne bliver erstattet af kunstigt lys fra huse, biler og fabrikker?
I sin praksis henter Christian Aagaard Ovesen ofte inspiration fra science-fiction-litteratur, for eksempel hos den amerikanske science-fiction-forfatter Ursula K. Le Guin. I romanen Ordet for verden er skov udforskes, hvordan kolonialisme og menneskets udnyttelse af naturressourcer fører til konflikt, når mennesker fra Jorden koloniserer den frodige planet Athshe og undertrykker dens fredelige indbyggere.
Fakta
Christian Aagaard Ovesen (f. 1986) blev en del af Udstillingsstedet Sydhavn Station i 2024, og udstillingen Skyline er hans første udstilling som medlem. Han er uddannet fra Piet Zwart Institute i Rotterdam og fra Kunstakademiet i Bergen
I en tid præget af klimakrise inviterer udstillingen til alternative fortællinger, som både kan rumme sorgen, håbet og mulighederne, og ligesom hos Le Guin balanceres der mellem utopiske og dystopiske forestillinger. Det er verdener, hvor dyr muterer på kreative måder for at tilpasse sig steder domineret af mennesker. Men hvor science-fiction ofte handler om planetære eller intergalaktiske fremtidsscenarier, er opmærksomheden her rettet mod det lokale. Arbejdet til denne udstilling har derfor involveret lange gåture i Sydhavnen, hvor indsamlede materialer og observationer fra området er blevet inkorporeret i den indendørs installation og de sort/hvide monotypier, som hænger i forhallen og på stationens ydermur.
Kilde:
Udstillingstedet Sydhavn Station
Udstillingstedet Sydhavn Station