DET ANDET STED

12 apr - 15 sep 2019

På KØS byder foråret 2019 på kunstprojekter med internationale stjernekunstnere, der gennem de seneste 10 år har flyttet grænserne for kunst i offentlige rum og som har vist, hvordan begrebet hele tiden forandres og antager nye overraskende former

På KØS byder foråret 2019 på kunstprojekter med internationale stjernekunstnere, der gennem de seneste 10 år har flyttet grænserne for kunst i offentlige rum og som har vist, hvordan begrebet hele tiden forandres og antager nye overraskende former

På KØS byder foråret 2019 på kunstprojekter med internationale stjernekunstnere, der gennem de seneste 10 år har flyttet grænserne for kunst i offentlige rum og som har vist, hvordan begrebet hele tiden forandres og antager nye overraskende former. Den nyeste udvikling byder både på flydende, ny ø-nation, uendelige, levende vægmalerier, et 100-årigt fremtidsbibliotek, social byplanlægning, livetransmiteret oceanlys og fiktiv historieskrivning.

Alex Hartley, Nowhereisland, 2012. Foto: Max McClure
Alex Hartley, Nowhereisland, 2012. Foto: Max McClure

Kunst i offentlige rum er et felt i rivende international udvikling. I Danmark optræder kunst som aldrig før i byrum, på festivaler, som sanseligt indspark på vores uddannelses- og forskningsinstitutioner og som bylivsskabende investering. Debatterne om dens værdi og formål er tilsvarende mange og ofte passionerede. Men hvad er det egentlig, den kan, kunsten der omgiver os i vores hverdag? Og hvordan påvirker den det samfund, vi lever i? Som Danmarks eneste museum for kunst i offentlige rum er det en af KØS’ helt centrale opgaver at søge svar på disse spørgsmål.
Udstillingen DET ANDET STED introducerer derfor seks kunstprojekter, der i de seneste 10 år har ændret vores forestillinger om, hvad kunst i offentlige rum kan være og som har skabt nye uventede møder mellem publikum og samtidskunsten.

De seks kunstprojekter har på hver deres måde gentænkt de centrale faktorer, der spiller en afgørende rolle for præcis kunst i offentlige rum, nemlig tid, sted og deltagelse.
Hver især skaber de på forunderlig, poetisk og vedkommende vis nye forbindelser og levendegør kunstens evne til at inspirere forestillingsevnen og bringe os nye uventede steder hen: På tidsrejse ind i fremtiden med den skotske stjernekunstner Katie Patersons Future Library, via dagslysets skiften ud på verdenshavene med den danske kunstnerduo AVPDs Light Time, til nye fiktive landskaber i islandske Ragnar Kjartanssons Figures in Landscape og til et yderst betydningsfuldt ’nowhere’ med den banebrydende britiske kunstner Alex Hartleys Nowhereisland.
Den internationalt anerkendte mexicanske kunstner Héctor Zamoras Sciame di dirigibili (Zeppelin Swarm) hvirvler os ind i en fortælling om en fiktiv zeppeliner-festival og tager livtag med historieskrivning som konstruktion og den svenske kunstner Kerstin Bergendal, en pionér inden for den sociale vending i offentlig kunst, demonstrerer med PARK LEK, hvordan direkte involvering af beboere kan omforme en bydel til et helt nyt sted.

Sanseligt møde på KØS
Udstillingen DET ANDET STED understreger museets nye kuratoriske strategi og giver et dansk publikum en unik mulighed for på sanselig og underfundig vis at opleve seks ekstraordinære offentlige kunstværker i en visning udviklet i tæt samarbejde med kunstnerne.

Den britiske kunstner Alex Hartleys indflydelsesrige kunstprojekt Nowhereisland er en ny ø-nation, som i 2012 sejlede rundt om den engelske kyst og engagerede mere end 23.000 mennesker fra 135 lande verden over i at skrive dens grundlov. Et skulpturelt ingenmandsland, der med sin grænseløshed og sit direkte demokrati har redefineret offentlig kunst og inspireret til møder mellem mennesker lokalt og globalt ved at stille spørgsmålet: Hvis vi skulle begynde forfra og skabe en ny nation, hvordan ville vi så begynde? Til udstillingen DET ANDET STED skaber Hartley en nyfortolkning af værket og lader en del af den midlertidige ø-nation svæve i luften over KØS’ forplads, hvor publikum har mulighed for et øjeblik at træde ud af Danmark og ind på en nye nations territorium. Det omfangsrige projekts righoldige arkiv kan opleves i udstillingen sammen med dets grundlov, film og andet dokumentationsmateriale fra en arktisk øs lange rejse som ny nation fra nord til syd.

Mexicanske Héctor Zamoras invasive zeppelinere vil fortsætte den fiktive historieskrivning, der begyndte på Venedig Biennalen i 2009, og vise vej ind i udstillingen, hvor projektets mange elementer i byrummet også finder deres plads blandt KØS’ daglige besøgende. Publikum får også mulighed for at tænke sig hundrede år frem i tiden med fremtidens bibliotek, når de på museet møder det internationale stjerneskud Katie Patersons Future Library i en visning, der vægter det sanselige og rumlige blandt andet ved brug af duft af granskov samt lyd, designet af lydkunstneren Adam Asnan specielt til Future Library.

Debatskabende formidlingsprogram
Undervejs i udstillingsperioden lanceres et filmprogram og en live samtale- og podcastrække. Dette introduceres som et indspark i debatten om, hvor kunst i offentlige rum i dag er mest vedkommende og relevant for sin samtid, og hvor den skaber de mest vedkommende møder.

Kilde: KØS – Museum for kunst i det offentlige rum


Adresse
MAPS – Museum of Art in Public SpacesNørregade 29
4600 Køge

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 11:00 - 17:00
Onsdag: 11:00 - 17:00
Torsdag: 11:00 - 17:00
Fredag: 11:00 - 17:00
Lørdag: 11:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 17:00

Entre pris
Entré til udstillinger
Over 18: 90 Kr.
Studerende og pensionister: 60 Kr.
Under 18 år: Gratis entré

Tilgængelighed
Niveaufri adgang - ja

Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja