Dina Lundvall Nielsen, Thomas Eg Matthiesen og Mark Ibsgaard Gregersen: Genhør Vordingborg Station & Fang lyd i flugt

5 apr - 21 jun 2025

Hvad er et steds lydhistorie, og kan man konstruere et lydbillede, som henter inspiration fra fortid, nutid og fremtid?

Vordingborg
Foto: Arkiv

Hvad er et steds lydhistorie, og kan man konstruere et lydbillede, som henter inspiration fra fortid, nutid og fremtid?

Fra d. 5. april kan man træde ind i Vordingborg Stations ventesal og opleve et stedsspecifikt lydkunstværk produceret af GENHØR i samarbejde med lokale unge. Dertil kan man opleve værkserien fang, lyd i flugt af billedkunstner Dina Lundvall Nielsen.
Hvad er et steds lydhistorie, og kan man konstruere et lydbillede, som henter inspiration fra fortid, nutid og fremtid? Disse spørgsmål udforsker GENHØR i et samarbejde mellem komponist Mark Ibsgaard Gregersen, lyddesigner Thomas Eg Matthiesen og musikerne fra det lokale band Flaw.
Ved at undersøge det liv, der har udspillet sig i og omkring Vordingborg Ventesal igennem tiden, vil vi skabe en lydlig forbindelse mellem fortiden og nutiden. Som et dobbeltsidet spejl vil værket reflektere over stationen, rummet og dets menneskelige oplevelser ud fra et kybernetisk perspektiv.
Ventesalen bliver til en levende lokalhistorie fortalt i lyde. I fire generationer har mennesker rejst fra og til Vordingborg station, og travle såvel som stille dage har passeret som afgange og ankomster på perronen. Ventesalen sætter i dag rammen for et lydbillede, som er særegen for stedet. Lyden fra den automatiserede dør, når den åbner og lukker med et smæk; en efterfølgende torden runger mellem de hårde, murede vægge i ventesalen. Sko og støvler klapper på gulvet som et stående bifald, når de skridt for skridt nærmer sig 7-Eleven. En dæmpet underjordisk buldren af beats og vrængede pedaler finder vej fra øvelokalerne i kælderen, gennem beton og kompakte mure i den gamle stationsbygning. Lyden af en mønt, der falder til jorden, lyder anderledes her end på Københavns Hovedbanegård, og fortæller samtidig en lille del af en større historie.
I forbindelse med projektet har arkivar Berit Christensen ved Museum Sydøstdanmark bistået med historisk vejledning og adgang til deres arkiv. Den historiske indsigt, og arkivmateriale har skabt grundlag for at kunne fortolke fortidens lydmiljø på stedet. Det lokale band Flaw består af tre unge musikere som er en del af øvelokaleforeningen i stationsbygningen. Deres kreativitet og kunstneriske udtryk præger lydværkets musikalske elementer.
Fang lyd i flugt
Med udgangspunkt i højtaleren har billedkunstner Dina Lundvall Nielsen udformet fire skulpturer. Normalt er gitteret på en højtaler en pragmatisk løsning på at slippe lyd igennem, samtidigt med at være et værn mod slag og stød. Her er gitteret et ekstraordinært filter som fanger lydbølger i flugten og fryser vibrationer til en visuel form.
Ideen er inspireret af et kybernetisk perspektiv, hvor jeg forestiller mig, at lyd er en form, som regulerer sig selv efter omgivelserne. For eksempel ville lyden fra en mønt, som falder til gulvet i ventesalen, reguleres af forskellige typer membraner, den møder undervejs, såsom hårde mure eller bløde kroppe. Ved en hård væg reflekteres lyden tilbage og laver ekko, hvorimod i mødet med en blød krop absorberes lyden i personen. Jeg forestiller mig, at mennesker er lavet af memory foam, og at lyden indprentes som en mikroskopisk sitren over huden, som får håret til at rejse sig. I en magisk oversættelse genkalder formen disse vibrationer, associationer, minder samt billeder og lever videre, imens lyden i rummet forstummer.

Fakta

Mark Ibsgaard Gregersen og Thomas Eg Matthiesen er uddannet hhv. ved Rytmisk Musikkonservatorium i København og på Aarhus Universitet. Begge arbejder og bor i København. De seneste år har de samarbejdet omkring flere lydkunstprojekter rundt omkring i landet hvor de i samarbejde med kommuner, arkiver og museer engagerer unge i lokal kulturskabelse og udstiller offentlig tilgængelig lydkunst, der styrker kendskabet til den stedbundne kulturarv og den lokale kulturhistorie. Samarbejdet hedder GENHØR er en nonprofitorganisation.

Fakta

Dina Lundvall Nielsen (f. 1990) arbejder og bor i Vordingborg. Hun er uddannet ved Det Fynske Kunstakademi i 2017. Hun har en kollektivistisk tilgang til sin kunstpraksis og arbejder ofte i samarbejde, som involverer sig stedsspecifikt, om det så er online eller IRL. Hun har sidst udstillet på Corner på Gammelgaard, Herlev, LAVET offentlig udsmykning til Nyboder, København og Nordic Contemporary Art Center i Xiamen China.

Kilde:
Poly- Udstillingsplatform

Adresse
Poly-Banegårdspladsen 4,
4760 Vordingborg

Åbningstider
Hverdag: kl 05.30 - kl 18.00 i hverdage
Weekend: kl 08 - kl 18