Frederik Næblerøds arbejde er karakteriseret ved energiske, gestikulerende bevægelser og strøg udført i højt tempo. Udformningen af hans værker vidner om hans overlegne produktivitet og skabertrang. Han har altid bevæget sig frit mellem materialer og medier, inklusiv skulptur, men det er første gang, at han har kastet sig ud i at arbejde med et af kunsthistoriens store, klassiske medier; bronzen og føjer derved et nyt kapitel til sit virke.
I udstillingen Family Affair møder vi en anden side af Næblerød, hvor han har skabt 13 bronzeskulpturer. Det er et omfattende og langsommeligt arbejde at støbe bronze - fra modellen formes i voks til den sidste afsluttende proces med at slibe og patinere bronzen til den færdige skulptur. Teknisk er det på alle måder anderledes og Næblerød er dykket ned i en anden side af sig selv og har udfordret sin gængse måde at arbejde på - et temposkift, der bryder med hans ellers mere umiddelbare tilgang.
Bronzen er også et ubarmhjertigt medie, dels fordi processen rent fysisk er utrolig hård, dels fordi afstøbningen afslører alt ned i mindste detalje. Dette har affødt en anden temporalitet i de værker, vi som beskuer møder i udstillingen og en anden tyngde i den Næblerødske dynamik.
På trods af bronzens klassiske tradition og indflydelse på Næblerøds arbejdsgang, har han bibeholdt - med sit humoristiske og grænsebrydende formsprog - de sære væsener, der normalt figurer i hans værker samplet fra scifi, myter, drømme og billeder han ser i hverdagen. Næblerød skaber stadig kunst ud fra en stor kunstnerisk nødvendighed, men fører sine værker og ikke mindst beskuerens blik et nyt sted hen. Skulpturerne har en ro, som ligger i de minutiøse og tidskrævende detaljer, bronzen fremkalder.
I udstillingen går bronzeskulpturerne i dialog med en serie malerier og akvareller, der har et klart slægtskab til skulpturerne. Næblerød bruger normalt ikke skitser eller forstudier, men malerierne og papirværkerne i denne udstilling kan næsten ses som sådanne eller rettere sagt, den sensibilitet og poetiske ro som er i værkerne, er kommet frem som en synergi mellem de to medier.
I opstillingen er der også færre værker og værkerne er mere stringent kuraterede end i tidligere udstillinger. Det giver beskueren plads og ro til at dvæle ved værkerne, mærke tiden – fortid, nutid og fremtid i et afbalanceret samspil med Næblerøds kunstneriske puls. Udstillingen vidner om en kunstner, der hele tiden udvikler sig og søger nye steder hen, udfordrer sin kunstneriske praksis og samtidig er tro mod sig selv.
Frederik Næblerød (f. 1988) bor og arbejder i København. Han er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2018. Hans værker er repræsenteret i samlinger som bl.a. Skovgaard Museet, Ny Carlsbergfondet, Statens Kunstfond, Vejle Kunstmuseum, Horsens Kunstmuseum og Kastrupgårdsamlingen.
Han har desuden udstillet på bl.a. Skovgaardmuseet, DK (2024), Gl. Holtegaard, DK (2023 og 2020), Horsens Kunstmuseum, DK (2022), Vejle Kunstmuseum, DK (2022), Politikens Forhal, DK (2019). Han har udstillet internationalt på The Telegraph, Tjekkiet (2022), Jeppe Hein Studio, Berlin (2022), Haverkampf Gallery, Berlin (2020), Anat Ebgi, Los Angeles, USA (2018), Canada Gallery, NY, USA (2017), Texas Contemporary Houston, USA (2016).
Dette er Næblerøds tredje soloudstilling hos Alice Folker.
Kilde:
Alice Folker Gallery
Alice Folker Gallery