Børn efter Jorn henviser til børn, der tegner (af) efter Jorns billeder. For det er netop det, de gør på Vejen Kunstmuseum, hvor Sophus Ejler Jepsen har sin daglige gang, og hvor han med stort engagement og nærvær underviser børn i kunst med museets samling som udgangspunkt, ofte med kopieringen som pædagogisk middel.
Gennem længere tid har Sophus Ejler Jepsens selv kopieret børn. Han har tegnet og malet af efter en serie af børns fortolkninger af Asger Jorns maleri Angelus (1946). Og han har undret sig over, hvad der sker, når han tegner af efter børn, som tegner af efter Jorn, som tydeligvis har tegnet af efter børn. Fortælling, billede, tegn, sprog, myte – er der noget, der går igen i børnenes tegninger, er der systemer – eller måske noget, der kan kategoriseres? Det er den undren, Jepsen udstiller på galleri 1.sal, hvor han fylder rummene med akvareller, tegninger og forsøgsvise diagrammer, suppleret med keramiske fade.
Ved selv at tegne og male som børn gør, oplever Jepsen arketypen børnetegning på egen krop. Han stiller sig på børnenes side. Og en umulig spiral opstår. For hvem, der herefter tegner af, og hvor tegnet, sproget og fortællingen begyndte, og hvor dét fører hen, er uvist. ”Børn efter Jorn” kommer dermed også til at indikere, at vi måske skal se på børn (og billede og sprog) på en ny måde efter børn, Jorn, børn – og Jepsen.
Kilde:
Galleri 1. sal
Galleri 1. sal