Forglem mig ej

31 okt 2024 - 9 mar 2025

Liv. Død. Længsel – Frederiksborgs fascinerende samling af livs- og dødsmasker er centrum for særudstillingen Forglem mig ej.

Livsmaske af Johannes V. Jensen, Foto: Anders Sune Berg for Frederiksborg - Nationalhistorisk Museum

Liv. Død. Længsel – Frederiksborgs fascinerende samling af livs- og dødsmasker er centrum for særudstillingen Forglem mig ej.


info

Forglem mig ej31 okt 2024 - 9 mar 2025

Gennem masker af kendte og ukendte danskere, små hårlokker, voksfigurer, monumentale fotografier, samtidskunst og malerier undersøger udstillingen Forglem mig ej, hvordan vi mindes, længes og fastholder mennesker, der betyder noget for os.
Frederiksborg rummer en stor samling detaljerede aftryk af menneskers ansigter. Karen Blixen, Johannes V. Jensen, Bertel Thorvaldsen, Thorkild Stauning og Bodil Kjer lod deres ansigter afstøbe i levende live, mens enkelte, Holger Drachmann, H.C. Ørsted, Jeppe Aakjær, Herman Bang og Anne Marie Carl Nielsen blev afstøbt på dødslejet. Op gennem europæisk kunst- og kulturhistorie er livs- og dødsmasker blevet fremstillet for at fastholde mindet om mennesker. Hver en rynke, fold og detalje er foreviget i gips – enkelte masker bærer endda små, fysiske spor – en øjenvippe eller et skæghår – der gør afstøbningerne særligt nærværende. Tættere kommer vi ikke på. Med livs- og dødsmaskerne får erindring og minder en fysisk form, og scenen sættes for en udstilling om erindringskultur i Danmark gennem tiden.
Sanselige og personlige kunstværker i udstillingen inviterer publikum til at reflektere over deres egne historier. Mælketænder, hårlokker, fodaftryk – hvordan fastholder vi selv livsstadier, og hvordan mindes vi dem, vi savner? Kunstneren Dan Stockholm bearbejdede tabet af sin far med en fysisk manifestation af sin sorg og erindringsproces. I værket ’By Hand’ er det taktile møde med faderens hus, hvis mure Stockholm omhyggeligt berørte med hænderne, fanget som fossiler i sten. Hårlokker, der bl.a. i 1800-tallet blev betragtet som dyrebare minder, er i flere tilfælde vævet ind i smykker eller amuletter. Og netop hårlokker fra Søren Kierkegaard, Frederik 6. og Carlsberg- og Frederiksborg-grundlæggeren, brygger J.C. Jacobsen er blandt udstillingens overraskende genstande.
Med en afstøbning af sin gravide mave i 1969 fastholder den danske feministiske kunstner Kirsten Justesen et livsstadie og insisterer på at lade moderskabet fylde i rummet. På samme måde er voksdukken af Christian 6. fra ca. 1745 med til at give os et indtryk af kongen. I udstillingen findes også sirligt klippede papirsilhuetter, tegninger af afdøde og lit de parademalerier samt en række store fotografier. Fotografierne er portrætter af livs- og dødsmasker skabt af fotografen Torben Eskerod. Det store format gør ansigterne monumentale, som står man over for evigt sovende kæmper. På denne måde bliver Frederiksborgs maskesamling, på tværs af tid og i relation til museets andre genstande, iscenesat og perspektiveret.
Da udstillingens temaer kredser om, hvordan vi mindes de afdøde, åbner ’Forglem mig ej’ i forbindelse med Allehelgensaften, også kendt som Halloween, d. 31. oktober. Den første søndag i november er Allehelgensdag, og der er adgang for alle til Allehelgenshøjmesse i Frederiksborg Slotskirke søndag d. 3. november.
Kilde:
Frederiksborg - Nationalhistorisk Museum

Adresse
Frederiksborg - Nationalhistorisk MuseumFrederiksborg Slot
3400 Hillerød

Åbningstider
Mandag: 10:00 - 17:00
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 17:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 17:00
Søndag: 10:00 - 17:00

Tilgængelighed
I hjørnet til højre for hovedindgangen er der etableret en kørestolsvenlig indgang. Tryk på knappen og der tilkaldes assistance.