Genklang

23 jan - 21 apr 2025

Et møde, der synes at afdække visse fælles træk i tematikker på tværs af århundreder: kroppen som kampplads, den tabte forbindelse til naturen, og festen og rusen som en forsvarsmekanisme mod lurende katastrofer.

Hella Jacobs, Orgie, Stiftung Kunstsammlung Dr. Maike Bruhns. Foto: Hayo Heye

Et møde, der synes at afdække visse fælles træk i tematikker på tværs af århundreder: kroppen som kampplads, den tabte forbindelse til naturen, og festen og rusen som en forsvarsmekanisme mod lurende katastrofer.

Hvad sker der, når malerier og tegninger fra 1920’ernes Tyskland møder værker af danske samtidskunstnere, der arbejder i 2020’erne? Er der en genklang at spore mellem de to perioder i temaer og tendenser? Og hvordan sætter værker og kunstnere billeder på nogle af de stemninger, der løber som en understrøm i tiden, før de – måske – bliver realiteter?
Sophienholms nye udstilling er en udogmatisk rejse fra Hamborg i 1920’erne med kunstnere som Anita Ree, Heinrich Stegemann, Hella Jacobs og Emil Maetzel til værker af de otte danske samtidskunstnere Orsolya Bagala, Esben Weile Kjær, Bjørn Poulsen, Niels Pugholm, Ahmad Siyar Qasimi, Johannes Sivertsen, Nanna Starck og Thomas Øvlisen. Et møde, der synes at afdække visse fælles træk i tematikker på tværs af århundreder: kroppen som kampplads, den tabte forbindelse til naturen, og festen og rusen som en forsvarsmekanisme mod lurende katastrofer.
I 1920’erne var en af de mest kontroversielle og indflydelsesrige bøger den tyske historiker og filosof Oswald Spenglers “Vestens undergang”, som fremlagde synspunktet, at historien er cyklisk, og at alle civilisationer gennemgår faserne fødsel, vækst, forfald og til sidst undergang.
”At historien således uundgåeligt gentager sig på grund af en indbygget cyklus, er en idé, de færreste i dag tilslutter sig. Alligevel kan vi ofte stå med en fornemmelse af genklang. Netop den følelse ramte os, da vi mødte den tyske samler og kunsthistoriker Maike Bruhns’ samling på udstillingen ‘Opbrud’ på Esbjerg Kunstmuseum i 2024. Og da vi efterfølgende fik lov til at låne værker fra denne samling, dykkede vi bevidst ned i den følelse i udvælgelsen af danske værker fra 2020’erne,” fortæller Barbara Læssøe Stephensen, chef for Sophienholm og kurator på udstillingen.
En del af de tyske kunstnere, der præsenteres på udstillingen, led senere under nazismens forfølgelse af jøder, homoseksuelle og den kunst, der blev stemplet som “Entartete Kunst”. Men i 1920’erne var de endnu frie til at udtrykke sig og beskrive en modkultur præget af seksuel frigørelse, leg med kønsstereotyper, og metropolens centrifuge af dans og rus. Samtidig er der i mange af værkerne en klar melankoli, der næsten synes profetisk i forhold til den skæbne, som mange af kunstnerne, og verden senere fik.
Genklang præsenterer mere end 40 udvalgte malerier og grafiske værker fra Maike Bruhns’ unikke samling. Bruhns har siden 1980’erne, ved siden af sin kunsthistoriske forskning, indsamlet værker af udstødte og forfulgte kunstnere.
Udstillingen ledsages af et omfattende live-program med saloner, foredrag, oplæsninger og andre arrangementer. Hold øje på sophienholm.dk
Tak til Dr. Maike Bruhns, Esbjerg Kunstmuseum, Konsul George og Hustru Emma Jorcks Fond og Statens Kunstfond.
Kilde:
Sophienholm

Adresse
Sophienholm KunsthalNybrovej 401
2800 Kgs. Lyngby

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 11:00 - 20:00
Onsdag: 11:00 - 20:00
Torsdag: 11:00 - 20:00
Fredag: 11:00 - 17:00
Lørdag: 11:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 17:00

Entre pris
ENTRÉPRISER
Enkelt: 75 kr.
Studerende: 55 kr.
Pensionister: 55 kr.
Børn og unge under 18 år: gratis
Grupper over 10 personer: 60 kr. pr. person

Tilgængelighed
Niveaufri adgang - ja
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja