Med Ting Klingeling ønsker Heerup Museum at give et indblik i den store variation, der er i Heerups mange skraldemodeller; de mindre hængende fugle, de abstrakte relieffer og de mange forskellige menneskeskikkelser.
Efteråret på Heerup Museum skydes i gang med den omfattende særudstilling Ting Klingeling med Henry Heerups enestående skraldemodeller. Det er 90 år siden, at Heerup udstillede den ikoniske skraldemodel ’Rotten’ (1934) på liniens udstilling i 1934 på Charlottenborg. Et værk, der på en gang vakte et ramaskrig i kunstverdenen, men også respekt, fordi Heerup præsenterede en ny type kunst lavet af fundne materialer med en mumificeret rotte monteret på nogle stykker træ. Værkets flertydige referencer og materialemæssige kvaliteter repræsenterede ikke kun et brud med hidtidige kunstneriske værdier, men udgjorde for Heerup også en ny legende og spontan kunstnerisk metode.
Med Ting Klingeling ønsker Heerup Museum at give et indblik i den store variation, der er i Heerups mange skraldemodeller; de mindre hængende fugle, de abstrakte relieffer og de mange forskellige menneskeskikkelser fra den funklende ’Fotografen’ (1963) til den makabre ’Døden høster’ (1943) med leen bestående af elementer fra kasserede møbler. Udstillingen rummer også den eneste bevarede skraldeskulptur med motivet ’Don Quixote’ (1970), som Heerup arbejdede med i flere omgange. Heerups skraldemodeller er – qua deres materiale og beskaffenhed – skrøbelige, og mange er desværre også gået tabt med tiden, men Heerup betonede selv deres forgængelighed, ligesom han også nedbrød eller ombyggede eksisterende skraldemodeller til nye.
Med deres hverdagsrelaterede materialer, umiddelbare tilblivelsespraksis og fantasirige emner eller motiver levede skraldemodellerne til fulde op til datidens avantgardes ønsker for en ny, friere og mere tilgængelig kunst. Samtidigt består assemblagerne også af materialer, der allerede i sig selv rummer fortællinger og referencer fra tidligere sammenhænge. På den måde fortæller skraldemodellerne et væld af historier, der rækker både fremad mod nye verdener og bagud, hvor de bringer historien i spil på nye sammenhængende måder.
Kilde:
Heerup Museum
Heerup Museum