Karoline Ebbesen: Kaååråålines Vers

14 sep - 7 dec 2025

Karoline Ebbesen (1852-1936) er på trods af sit produktive livsværk blevet overset i den danske kunsthistorie.

Værk: Karoline Ebbesen

Karoline Ebbesen (1852-1936) er på trods af sit produktive livsværk blevet overset i den danske kunsthistorie.

I den kommende udstilling Kaååråålines Vers præsenteres Karoline Ebbesens livsværk i en stort anlagt museumsudstilling med udlån fra Museum Sct. Hans. Udstillingen åbner den 14. september i Kurhuset på Sankt Hans i Roskilde og viser Ebbesens værker side om side med værker af danske og internationale samtidskunstnere heriblandt Lise Haller Baggesen, Gudrun Hasle, Georgina Maxim og Matilde Duus, der har ladet sig inspirere og fundet slægtskaber i Ebbesens tekst- og billedverden.
” Vi er stolte af at kunne præsentere et stort udlån af Ebbesens værker fra Museum Sct. Hans, der har sørget for at hendes værker er blevet gemt for eftertiden og kan ses af offentligheden. Med udstillingen ønsker vi at indsætte Karoline Ebbesen i et kunstfagligt perspektiv og placere hende blandt kunstneriske kollegaer. Udstillingen tydeliggør Ebbesens forsatte relevans i dag og værkerne af samtidskunstnere giver en anledning til at dykke dybere ned i hendes arbejde” udtaler udstillingens kurator Lotte Løvholm.
Udstillingen repræsenterer en bred vifte af Ebbesens værker i forskellige medier som en introduktion til hendes praksis. Hun er særligt kendt for sine tekstilværker samt at sy i papir og bruge sting som ornamentik i collage, men hun arbejdede også flittigt med tekst, tegning og collager i papir. Med kristne og mytologiske toner portrætterer hun blandt andet dyr, planter, søskende og sig selv. I Ebbesens billede- og tekstunivers går de samme figurer ofte igen: envingede engle med rare øjne, kirker, kors, lam, fugle, stjerner, lanterner, cirkler, træer, og blade.
Samtidens tråde
Kaååråålines Vers præsenterer også helt nye værker, der er inspireret af Ebbesen. Lise Haller Baggesen viser tekstil- og lydværket Lille Solstråle Sad og så på Månen, der er en reference til et Ebbesen digt. Sammen med komponist Anders Lauge Meldgaard og det 40-personer store kor, BARK, sætter Baggesen lyd til Ebbesens digte med et ”englekor”. Værket opføres også som performance til åbningen den 14. september, samt ved årets Roskilde Festival. Med reference til Ebbesens envingede engle, laver Gudrun Hasle et nyt tekstilværk. Hasle præsenterer en englevinge med broderi af Ebbesens tekster og egne tekster hængende i den store Kurhussal. Georgina Maxim viser en større installation. Med inspiration fra Ebbesens arbejder med lommer, papirdukker og egne beklædningsgenstande, har Maxim indsamlet i skjortekjoler og laver nye tekstilværker.
Som en satellit i udstillingen viser Matilde Duus værker i Sct. Hans Have. Her kan man finde et gennemsigtigt gardin med udklippede figurer i bronze inspireret af Ebbesen skriftform og figurer samt en række glaskugler.
Kurhuset: kunst og helbredelse
Kaååråålines Vers vises i Kurhus på det tidligere Sct. Hans Hospital, hvor Ebbesen blev indlagt i 1885. Kurhuset er tegnet af den danske arkitekt Gottlieb Bindesbøll (1800-1856), og blev indviet i 1860 som den første store udbygning af Sct. Hans Hospital. Bygningens imponerende arkitektur med monumentale søjler og geometriske former, som også kan findes i Bindesbølls mesterværk – Thorvaldsens Museum i København. Ligesom Thorvaldsens Museum trækker Kurhuset på antikkens idealer og tysk klassicisme, men med et særligt fokus på harmoni og funktion, hvilket gør bygningen til et studie i både æstetik og arkitektur.
Kurhuset blev oprindeligt opført med det formål at være en helende ramme for personer, der led af psykiske lidelser, hvilket er et symbol på datidens opfattelse af, at de rette rammer kunne have en helbredende effekt. Navnet "Kurhus" understreger netop denne funktion, hvor bygningens arkitektur blev betragtet som en vigtig del af behandlingen. I dag er bygningen dog ikke længere en del af psykiatrien. Kaååråålines Vers er museets fjerde udstilling på Sankt Hans.
”Vores nomadiske tilgang giver os mulighed for at fordybe os i nye og spændende steder. Vi har en ambition om at afsøge nye meningsfulde måder at præsentere samtidskunst på og derfor fordyber museet sig i udvalgte steder og emner i længere tid. Museets første omdrejningspunkt var og er Sankt Hans, hvor vi over en treårig periode kaster lys over vigtige emner som mental sundhed og omsorg.” siger museumsdirektør, Christian Skovbjerg Jensen.
Kilde:
Museet for Samtidskunst Roskilde

Adresse
Museet for Samtidskunst Roskilde / Museum of Contemporary Art RoskildeDet tidligere psykiatriske hospital, Sankt Hans, i Roskilde. Bygning: Centralmagasinet
Strandvænget 45, 4000 Roskilde

Åbningstider
Ons: 13-17
Tor: 13-17
Fre: 13-17
Lør: 12-17
Søn: 12-17

Tilgængelighed
Niveaufri adgang - ja
Handicaptoilet - ja