Det er med stor glæde, at Ringsted Galleriet byder velkommen til årets anden udstilling i programmet ’X’ med en yderst energisprængt soloudstilling ’POWERHOUSE’ af billedkunstner Miriam Kongstad (f.1991). Med denne udstilling bringes mediebilleder og jernindustri i kog for derved at sætte fokus på kvindelige energier og magtforhold.
Ordet powerhouse betyder kraftværk eller energicenter; et industrianlæg hvor energi og elektricitet produceres og omfordeles. Samtidig benyttes termen powerhouse også som betegnelse for en person, særligt en kvinde, der er potent og dedikeret - indbegrebet af en moderne kvinde med familie, karriere og et velholdt ydre. Et batteri er et transportabelt energicenter, et uundværligt fundament for moderne livsførelse. På samme vis kan menneskekroppen også anskues som et transportabelt kraftværk, et batteri der hver dag må oplades for at fungere optimalt. I udstillingen ’Powerhouse’ benytter Miriam Kongstad batteriet som metafor, særligt for den enorme råstyrke og kraft der findes i kvindekroppen. En krop, der til stadighed eksisterer på trods, i en verden præget af utrættelig ulighed i magtstrukturer, økonomiske vilkår, sundhedsindustrier og sociopolitiske systemer.
Fælles for både batteriet, kraftværket og kroppen er den iboende spænding mellem potentiale og risiko. Potentialet for enorm energitransformation, risikoen for total nedsmeltning. Liv og død. Kraftværket leverer energi og strøm til vores samfund; batteriet gør os mobile og globale; kroppen omdanner næring til handlekraft og sætter nye menneskeliv i verden. Men et kraftværk kan også overophede og skabe uoprettelige katastrofer. Batterier løber tørre, smides ud og erstattes af et nye, og dets mineraler er udvundet under umenneskelige arbejdsvilkår. Menneskekroppen brænder ud, bliver syg og ældes. Kongstad interesserer sig netop for disse skæringspunkter, hvor højspændingen dirrer af intensitet - i fødslen, erotikken, nervespidsen, førstehjælpen, sprintløbet og stramningen af korsettet.
’Powerhouse’ forener kølig, modernistisk æstetik med kroppens følsomhed og sitrende kraftudladninger. Udstillingen består af 20 fotokollager overført til aluminium, der tilsammen danner et billedunivers af batterier, kraftværker, startkabler og elnet, sammensmeltet med brystvorter, fødsler, sprintløbere, førstehjælp og korsetter. Vægværkerne kontrasteres af en række stålskulpturer, der i formel, industriel stil minder om batterier, opskalerede til menneskelige dimensioner. I al deres tyngde og formalitet ligger de placeret direkte på gulvet, som hvilende, ladede, væskende, truende og vitale.
Miriam Kongstad (f.1991) bor og arbejder i Berlin og København. Hun er uddannet koreograf fra Hochschulübergreifendes Zentrum Tanz Berlin (HZT) og har en MFA fra Sandberg Institute i Amsterdam (2020). Kongstad har udstillet og udført sine performances på nogle af Europas førende kunstinstitutioner såsom Centre Pompidou (FR), Bergen Kunsthall (NO), Hamburger Bahnhof (DE), Statens Museum for Kunst (DK), Glyptoteket (DK) og Kunsthal Charlottenborg (DK). Senest i 2022 og 2023 er Kongstads værker blevet erhvervet af blandt andet Statens Museum for Kunst, Ny Carlsbergfondet og Statens Kunstfond.
Via koreografi, performance, skulptur og lyd undersøger Kongstad menneskekroppen og dens seksualitet med referencer til mytologi og vor dages popkultur og følelsesliv. Med ’Powerhouse’ på Ringsted Galleriet præsenterer Kongstad en serie aluminiumsfotocollager med billedmotiver, der spænder fra batterier, startkabler til korsetter og fødsler med følgeskab af en række større stålskulpturer i formel, industriel design. På forskellig vis ligger Kongstads værker i et mix af nydelse og smerte, begær og fravær, skønhed og afskyelighed. Det går ikke stille for sig hos Kongstad. I en billedmæssig collagestrøm smelter, syder og bobler det løs, når personlige tilstande, følelser og udtryk tørner sammen med tungmetaller og medieindustriens kølige forbilleder, og der stilles spørgsmål til krop, identitet og samfund.
Kilde:
Ringsted Galleriet
Ringsted Galleriet