Sagn og myter er til alle tider blevet genfortalt og genfortolket i forskellige versioner. Rasmus Myrup lægger sig i forlængelse af denne tusindårige tradition. Han sætter fokus på myter og sagns rolle i Danmarks historie, deres foranderlige betydning for national selvforståelse, og deres relevans i dag. Placeret som gæster i museets faste samling, ser de udefra på historien. En historie de nogle gange er inkluderet i – andre gange ikke. Dermed udfordrer Myrup også de mekanismer, der afgør, hvilke sagn og myter der bliver centrale i nationale fortællinger, mens andre fortrænges til periferien.
Frederiksborg er fyldt med myter og sagn: I loftsudsmykninger, værker og arkitektur. Da brygger J.C. Jacobsen grundlagde Nationalhistorisk Museum på Frederiksborg i 1878, bad han tidens kunstnere om at fortolke dansk identitet. De greb tilbage til de myter og sagn, som spiller en grundlæggende rolle i vores fælles forestilling om Danmark, og som er blevet mundtligt overleveret, skrevet ned, genfortolket og endda har formet vores traditioner, sprog og vendinger. Rasmus Myrup udforsker fortællingerne fra et nutidigt perspektiv, som om figurerne og guderne levede side om side med os i dag.
Fakta
Om Rasmus Myrup
Rasmus Myrup (f. 1991, København) er en billedkunstner, hvis arbejde sigter efter både skrøbeligheden og potentialet i fælles forståelser. I fremstillinger af folketroens figurer, historiens herligheder og sprogets sprængkraft forsøger han at formgive fortiden i følbar menneskestørrelse. Så den kan mærkes på ny. Således, med sine skulpturer, tegninger og malerier tager han livtag med, hvor formbare vores faste forestillinger faktisk er – hvordan de i værste fald kan manipuleres, og i bedste fald forandres. Rasmus Myrup har senest haft soloudstillinger på Nicolai Wallner, København (2024/2025), La Criée, Rennes FR (2024), Jack Barrett, New York US (2024), 1646, Den Haag NL (2024), Museum Sønderjylland, Tønder (2024), O Overgaden, København (2023) og har nyligt deltaget i udstillinger på blandt andet Arken Museum for Samtidskunst, Kunsthalle Münster DE og Göteborg International Biennale for Contemporary Art SE (2023).
Rasmus Myrup repræsenteres af Galleri Nicolai Wallner i København og Jack Barrett i New York.
Frederiksborg Nationalhistorisk Museum