Regensen: Studieliv gennem 400 år
22 apr - 11 jun 2023Pressemeddelelse: Regensen blev bygget i 1623. Kollegiet, der blev opført af Christian IV som bolig for de studerende ved Københavns Universitet, var sammen med Rundetaarn og resten af Trinitatis-komplekset et centrum for viden, tro og dannelse. Men kollegielivet og hverdagen på Regensen har ændret sig markant gennem tiden. Som en del af Regensens jubilæumsfejring kan […]
Pressemeddelelse: Regensen blev bygget i 1623. Kollegiet, der blev opført af Christian IV som bolig for de studerende ved Københavns Universitet, var sammen med Rundetaarn og resten af Trinitatis-komplekset et centrum for viden, tro og dannelse. Men kollegielivet og hverdagen på Regensen har ændret sig markant gennem tiden. Som en del af Regensens jubilæumsfejring kan […]
Pressemeddelelse:
Regensen blev bygget i 1623. Kollegiet, der blev opført af Christian IV som bolig for de studerende ved Københavns Universitet, var sammen med Rundetaarn og resten af Trinitatis-komplekset et centrum for viden, tro og dannelse. Men kollegielivet og hverdagen på Regensen har ændret sig markant gennem tiden.
Som en del af Regensens jubilæumsfejring kan man i foråret opleve udstillingen ”Regensen – studieliv gennem 400 år”, der præsenteres i Rundetaarns Bibliotekssal fra den 22. april til den 11. juni og dykker ned i kollegiets udvikling gennem de sidste fire århundreder – fra en streng opdragelsesanstalt til i dag, hvor et stærkt socialt fællesskab og en helt særlig identitet præger kollegielivet.
Lindetræet, ligbærerne, Kingo og kvinderne
Regensens jubilæumsudstilling er produceret af kunstnerkollektivet Vontrapp og historiker Louise Depner, der gennem lyd, tableauer og installationer iscenesætter de dramatiske forandringer og særegne traditioner, der stadig kendetegner et af Danmarks ældste kollegier.
I Rundetaarn vil publikum kunne sætte sig ved de studerendes skriveborde, hvor lydfortællinger indtalt af nuværende studerende levendegør kollegiets historie. Her kan man blive klogere på, hvordan regensianere blev hyret som ligbærere under pesten, eller hvordan hverdagen så ud, da salmedigter Thomas Kingo var studerende. Man kan også trække på smilebåndet over de mange kreative forsøg på at smugle kvindelige gæster ind på værelserne, før de første kvindelige studerende selv flyttede ind som regensianere i egen ret.
“Vi dykker ned i Regensens utrolige historier og viser ting fra kollegiets gemmer, der ellers aldrig kommer ud fra kollegiets røde mure. Vi er gået efter en sanselig formidling, hvor publikum får mulighed for at møde regensianerne og gå på opdagelse i deres historier gennem objekter, videoer og korte lydfortællinger” udtaler historiker Louise Depner og kunstnerkollektivet Vontrapp.
Regensens gamle lindetræ, der er vartegn for kollegiet, får også en central plads i udstillingen.
Gamle genboer
Fortællingen om Regensen er også en fortælling om Rundetaarn. Her kiggede de studerende på stjerner fra tårnets observatorium, bladrede i bøgerne i Bibliotekssalen og sad bænket til gudstjenester i studenterkirken Trinitatis, der havde sin forløber på Regensen. Derfor danner tårnet ramme for Regensens jubilæumsudstilling i 2023:
”Udstillingen fremhæver en kongelig forbindelse i vores fælles bygherre Christian IV og binder kvarteret sammen via nedslagspunkter i historien og frem til i dag, hvor stolte traditioner stadig holdes i hævd. Blandt Rundetaarns mange genboer er kun Regensen ældre end tårnet selv, så det er oplagt, at vi bygger bro hen over Købmagergade med en jubilæumsudstilling og sammen formidler historien om det levede studieliv i et kvarter grundlagt til udforskningen af verden og hele universet”, udtaler Rundetaarns direktør, Jeanette Bursche.
“Gennem fire århundreder har Regensen og Rundetaarn holdt hinanden ved selskab på hver sin side af Købmagergade. Det har været en enestående fornøjelse at arbejde sammen med vores gamle genbo om forårets fejring af 400 års studieliv i det indre København” udtaler regensprovst Stuart James Ward.
Udstillingen ledsages af et eventprogram, der tæller en Tower Talk med kuratorerne bag, en jubilæumskoncert med Ars Nova og Danish String Quartet, en særrundvisning på Regensen og i Rundetaarn, lanceringen af Ditlev Tamms nye bog ”Byen, kollegierne og studenterne: 400 års studenterliv i København” og en særlig gudstjeneste i Trinitatis Kirke.
1150 København K
Tirsdag: 10:00 - 20:00
Onsdag: 10:00 - 20:00
Torsdag: 10:00 - 20:00
Fredag: 10:00 - 20:00
Lørdag: 10:00 - 20:00
Søndag: 10:00 - 20:00
Voksne 40 kr.*
*Inkl. studerende og pensionister
Børn (5-15 år) 10 kr.
Børn under 5 år har gratis adgang
Adgang til den aktuelle udstilling er inkluderet i almindelig entré med mindre salen er lukket.
Pris for skoler og institutioner: Voksne 25 kr./Børn 10 kr.
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja