Udstillingen viser, hvordan kunstnerne på hver deres måde arbejder med den konkrete og abstrakte kunst. Signe Jais skaber vægbaserede værker med stringente figurer skabt af tråde på papir. Anna Sørensen arbejder med abstrakt maleri og keramik, hvor former og farver er i fokus. På udstillingen viser de endvidere et nyt fælles værk, som består af en installation, hvor netop begrebet samling er i fokus.
Værker med tid og rum
Den umiddelbart synlige fællesnævner for de to kunstnere er farver og former, hvor værkerne ikke skal mime noget virkeligt, men i stedet har fokus på det formelle, det konkrete og på strukturer. Men begge kunstnere arbejder også med rumligheder og med tid på hver deres måde. I Signe Jais´ mikroskulpturelle værker, som er bygget op med papir og tråd, opstår rumligheden i mellemrummene mellem papirstykkerne, trådenes overlapninger og indramningen. I Anna Sørensens malerier og keramik er der lag på lag af farve, som med små forskydninger antyder noget bagvedliggende. Tidslighed synes også at være stærkt til stede hos begge kunstnere. Synlige penselstrøg i Anna Sørensens malerier vidner om hånd og arbejdsproces, ligesom langsommeligheden er til stede i Signe Jais´ nøje tilrettelagte mønstre og i udarbejdelse af værkerne.
Matematik og geometri hos Signe Jais
Signe Jais bruger forskellige papirprøver, gamle matematikplancher og andre former for papir, der oprindeligt har haft en anden funktion, i sine nonfigurative værker. Papiret er måske ubetydeligt i sig selv, men får en ny status i kraft af de sirligt påsyede figurationer. Signe Jais tager afsæt i den deskriptive geometris tredimensionelle matematiske forklaringsmodeller og princippet om, at gentagelsen af en bevægelig lige linje kan illustrere et rum i figuren. På den måde møder naturvidenskab og kunst hinanden i Signe Jais´ værker, som kan ses som et forsøg på at gøre usynlige men mærkbare forbindelser konkrete og give dem form.
Farvede kompositioner hos Anna Sørensen
Anna Sørensen skaber i udgangspunktet sine abstrakte værker intuitivt, men de udvikles over en lang arbejdsproces. Hun arbejder med farvede felter, der i forskellige konstellationer befolker overfladen. Kompositionen styres af farven og de farvede felters facon. Malerierne er som en slags kortlægning, som når man betragter kultiverede landskaber eller stringent byplanlægning i fugleperspektiv. Anna Sørensen lader sine motiver flytte sig fra maleri til keramik for at opleve, hvordan formerne kan skabe nye sammenhænge og nye betydninger, når de opleves på en tredimensionel form.
Samling som fællesnævner i fælles værk
Signe Jais og Anna Sørensen viser endvidere et fælles værk på udstillingen. Det er et værk, der peger på samling som en fællesnævner for kunstnerne. De siger selv, at ”vi deler nogle vigtige fælles udgangspunkter, dels i det at samle som handling, dels genanvendelsen af genstande som en særlig form for kunstnerisk udveksling med det hverdagslige og forgangne, og som både direkte og på idéplanet omsættes til nye værker. Vores samlinger består af arkitekturplancher, små reservedele til ældre biler, klistermærker og naturvidenskabelige undervisningstavler osv. I den forstand udgør vores samlinger noget, som mest af alt minder om børns måder at samle mærkværdige ting sammen på, og der skabes nye taksonomiske ordner og eklektiske systemer. Vores samlinger kan opfattes som en materiel database eller en slags idéreservoir til udførelsen af nye værker.”
Kilde:
Galleri Lene Bilgrav
Galleri Lene Bilgrav