I 1066 overfalder en slavisk hær den langt ud over Europas grænser kendte søhandelsplads Hedeby og ødelægger den. Umiddelbart derefter grundlægges søhandelspladsen på ny, kun få kilometer herfra, på det sted, som hedder Slesvig. I samme år erobrer Vilhelm, hertugen af Normandiet, England. På begge steder markerer disse hændelser en brydningstid. En fælles udstilling af Arkæologisk Museum Gottorp Slot, Vikingemuseet Hedeby og Leibniz-Zentrum für Archäologie Mainz (LEIZA) undersøger disse hændelser og deres følger.
Vikingernes tusmørke – brydningstid i Norden præsenterer fra den 16. april til den 2. november i Kreuzstall og Reithalle på mere end 1000 kvadratmeter udstillingsareal imponerende arkæologiske fund og aktuelle forskningsresultater. Skattefund af guld og sølv, århundreder gamle skrifter og det sensationelle genoptryk af det 68 meter lange
Bayeux-tapet: I den store udstilling, som præsenteres af Schleswig- Holsteinische Landesmuseen i 2025, drejer sig alt om den sene vikingetid og dens udforskning.
Der vises arkæologiske fund fra de seneste års mange udgravninger og detektorture i Hedeby og Slesvig, som aldrig er blevet udstillet før. Desuden viser udstillingen betydende skattefund fra det nordlige Slesvig Holsten og værdifulde udstillingsgenstande fra museer, arkiver og biblioteker i Tyskland, Norden, England og Frankrig, for eksempel hele skattefundet fra øen Sild med den fantastiske ringfibel i centrum, men også pragtfibelen i sølv fra Sutton/Isle of Ely fra British Museum i London, en tidlig håndskrift af den berømte krønike Gesta Danorum (en af de tidligste danmarkshistorier) og en udgave af "Tacitus" fra det århundrede.
En central rolle i udstillingen, ikke kun visuelt, indtager en kopi af Bayeux-tapetet, hvor originalen som UNESCO verdensdokumentarv udelukkende kan ses i den lille franske by Bayeux. Specielt til udstillingen på Gottorp Slot blev der indgået et samarbejde med museet i Bayeux, som ikke kun muliggjorde kopien af det 68,38 meter lange og 53 cm brede hørtæppe, men også gav mulighed for at låne vigtige genstande. Aldrig før har man kunnet opleve Bayeux-tapetet i næsten original størrelse i Tyskland. For første gang udstilles i denne kontekst det fragment af tapetet, som blev stjålet fra Bayeux i forbindelse med forskningsarbejdet inden for SS-Ahnenerbe og som fandt vejen til Slesvig-Holsten, hvor det for nyligt blev opdaget i landsarkivets magasin.
Straks i starten af udstillingen i Kreuzstalls nordfløj refererer et imponerende nutidigt værk af kunstneren Margret Eicher til Bayeux- tapetet. Bayeux-tapetet inspirerede hende i 2022 til det 30 meter lange billedtæppe Battle Reloaded. Scener af kamp og erobring. Margret Eicher har i de sidste 20 år skabt et imponerende antal af tekstile værker i stor format, som mediekritisk analyserer de billedverdener, som vi hver dag møder i reklamer og nyheder. Kunstneren fremmedgør de profane motiver digitalt og sætter dem ofte i kontekst med kendte værker fra kunsthistorien.
Kilde:
Landmuseen Schleswig-Holstein
Landmuseen Schleswig-Holstein