Afgangselever fra Århus Kunstakademi 2007

Kontrasterne er mange i de nyuddannede kunstneres udstilling i Rådhushallen.

Skulptur af Helen Dahl Hansen (forrest i billedet). Foto: Mette Harbo Lehmann.

Kontrasterne er mange i de nyuddannede kunstneres udstilling i Rådhushallen.

Ny kunst
15 nyuddannede afgangselever fra Århus Kunstakademi har sammensat denne vandreudstilling, der bliver vist i Rådhushallen i Festugen 2007. Der er blevet arbejdet i flere forskellige materialer, som for eksempel maleri, grafik, foto og keramik. De temaer, der bliver slået an, er også meget forskellige. Selv nævner kunstnerne emner som: Køn og identitet, Det private i det offentlige rum, Påmindelser fra fortiden, Fabler og myter og Børneværelsets gys. Det udstillede keramik bliver således fremvist på en motorvej af hvidmalede europapaller, og på flankerne ses grafik og fotos på tynde skillevægge.

Udstillingsviews fra Århus Kommunes Rådhus. Foto: Mette Harbo Lehmann.
Udstillingsviews fra Århus Kommunes Rådhus. Foto: Mette Harbo Lehmann.

Det private i det offentlige rum
Noget af det, der umiddelbart fanger øjet, er en fotoserie hængt op på en skillevæg til venstre for indgangen i udstillingsområdet. Under emnet Det private i det offentlige rum finder man Line Selmer Olsens fotografier fra det århusianske bybillede. Hun har været rundt i gaderne og fotograferet storskrald parat til afhentning. Billederne er larmende stille, menneskeforladte og nærmest Hoppersk foruroligende. De er fotograferet ved skumringstid, og her på grænsen mellem nat og dag befinder affaldet sig i et limbo på tærsklen mellem private lejligheder og offentlig losseplads. Ved på den måde at udstille vores store mængder af skrald – det notoriske spor efter mennesket – tematiserer hun forbrugssamfundet poetisk men kritisk. Det er som om, der er sket en forskydning fra irriterende overflødige genstande i gadebilledet a la hundelorten, der altid sætter sig fast under din sko, til skulpturelle elementer fra en forladt teaterscene. Det er sket alene ved, at Lene Selmer Olsen har set det, som vi andre prøver på at overse.

Et af Line Selmer Olsens fotografier af storskrald. Foto: Mette Harbo Lehmann.
Et af Line Selmer Olsens fotografier af storskrald. Foto: Mette Harbo Lehmann.
Eva Haraldsted: Reminiscence. Foto: Mette Harbo Lehmann.
Eva Haraldsted: Reminiscence. Foto: Mette Harbo Lehmann.

Påmindelser fra fortiden
Noget helt andet skiller sig ud bagerst i udstillingen, frit svævende under loftet. Det er Eva Haraldsteds værk Reminiscence. Her ses Andy Warhol-agtige gengivelser af fodboldikonet George Best i sarte pastelfarver på grå baggrund. Her er det arbejdet med overfladen og teksturen, så der ikke kun er en tidslig men også en fysisk barriere mellem beskueren og idolet. Retro-motiv og retro-teknik begge fra 1960’erne går således hånd i hånd og forsøger nostalgisk at bringe os tilbage til en fortid, der pr definition er uopnåelig. Spørgsmålet er, om den længsel, kunstværket giver udtryk for, er opbyggelig eller forfejlet, dømt til en tragisk skæbne som George Best, der ikke kunne håndtere berømmelsen og gik til i druk? Kan et kunstværk nøjes med at være nostalgisk tilbageskuende uden at forholde sig til nutiden enten i form eller indhold?

Keramik af Rut Ingólfsdóttir. Foto: Mette Harbo Lehmann.
Keramik af Rut Ingólfsdóttir. Foto: Mette Harbo Lehmann.

Gys og fabler
Generelt peger udstillingen lidt i alle retninger både med hensyn til overflade og indhold. Der er mange historier at komme efter, hvad enten du er til keramikhundens betuttede umiddelbarhed, bamsernes mistænkelige liv i børneværelset eller det sære fabeldyr, der har en hvalros-krop og jægerhoved, arm og riffel.


Fakta

Udstilling

Afgangsudstilling

9 sep 2007

Eva Haraldsted, Line Selmer Olsen, Nina Rosenbaum, Mikkel Zeeb, Polina Bokhan, Rikke Karlsen, Helle Bjerregaard, Gitte Bay, Helen Dahl Hansen, Jane Aksglæde, Kristine Laurent, Mette Svane, Rut Ingólfsdóttir, Tina Hjuleraa, Vibeke Teglbjærg