Juxtapose Art Fair sætter spot på de kunstnerdrevne udstillingssteder
Dansk og international samtidskunst er i centrum, når Juxtapose Art Fair d. 1. – 3. september 2023 slår dørene op for årets udgave af den Aarhus-baserede biennale for kunstnerdrevne udstillingsplatforme.
Dansk og international samtidskunst er i centrum, når Juxtapose Art Fair d. 1. – 3. september 2023 slår dørene op for årets udgave af den Aarhus-baserede biennale for kunstnerdrevne udstillingsplatforme.
info
Dansk og international samtidskunst er i centrum, når Juxtapose Art Fair d. 1. – 3. september 2023 slår dørene op for årets udgave af den Aarhus-baserede biennale for kunstnerdrevne udstillingsplatforme.
27 danske og internationale udstillere fra 13 forskellige lande kan i år opleves i Godsbanens Rå Hal. Alle repræsenterer kunstnerdrevne eller selvorganiserede udstillingssteder med bidrag fra så forskellige steder som Holland, USA, Marokko og Iran.
“Det er en stor glæde at kunne præsentere Juxtapose Art Fairs events, der fuldender årets program og viser den enorme spændvidde i stemmer og udtryksformer, som de kunstnerdrevne udstillingssteder beskæftiger sig med”, udtaler Sasha Rose Richter, der sammen med Pamela Grombacher, Cecilie Bernts og Jacob Juhl er initiativtagerne bag biennalen.
Det særlige ved Juxtapose Art Fair er, at biennalen udelukkende præsenterer projekter fra den del af kunstverdenen, som er drevet af kunstnerne selv, eller som på anden måde organiserer sig uafhængigt af de store institutioner eller kommercielle gallerier.
Publikum kan blandt andet opleve et anderledes og humoristisk talkshow, skabt af M100 fra Odense. Den iranske kunstner Foad Alijan inviterer i samarbejde med danske Signe Vad på en picnic, der tager livtag med tidens vanskelige klimaspørgsmål. Og endelig kan publikum slå sig løs til ”Critical Drinking”, arrangeret af with the rubbles of old palaces fra Berlin, der undersøger alkoholens politiske historie.
Ti satellitudstillinger fordeler sig desuden ud i byrummet, og giver et indblik i mangfoldigheden på byens egen, dynamiske kunstscene.
Om Juxtapose Art Fair
Det er anden gang publikum kan besøge kunstbiennalen, der første gang kunne opleves i 2021, og som afvikles hvert andet år med Godsbanen i Aarhus som fast omdrejningspunkt.
”Med Juxtapose Art Fair ønsker vi at skabe en platform, hvor selvorganiserede initiativer kan vise kunst af høj kvalitet og hvor publikum kan møde den store diversitet af stemmer, forskellige ståsteder og medier, som karakteriserer denne del af kunstscenen”, lyder det fra arrangørerne. ”De uafhængige steder kan sagtens måle sig med de etablerede institutioner hvad angår kunstnerisk kvalitet, og Juxtapose er derfor en fantastisk mulighed for publikum til at stifte bekendtskab med en side af kunstverdenen, som ellers ikke får så stor opmærksomhed, og som måske kan være vanskelig at opsøge på egen hånd.”
Highlights fra programmet:
The M100 Talk Show
Tag med på en på én gang seriøs og morsom rejse ind i de kunstnerdrevne udstillingssteders vilde verden og M100’s ihærdige arbejde med at drive en platform for samtidskunst i Odense. Med voxpop-mikrofonen på gaden fanges stemningen blandt odenseanere og politikere: Hvem kender til udstillingsstedet – og hvem brænder overhovedet for, at Odense skal have et kunstnerdrevet udstillingssted? M100, Tine Oksbjerg og Mikkel Larris bringer på humoristisk vis svarene og belyser, hvorfor dét at drive et lokalt udstillingssted i H.C. Andersens fødeby kan være et sandt “eventyr”.
Paadmaan Projects
Den iranske kunstner Foad Alijan fra Paadmaan Projects vil i samarbejde med danske Signe Vad være vært for en picnic på Godsbanens tag. Formålet er at diskutere kunstneriske strategier og måder at udforske klimaspørgsmål på – eksempelvis i projekter som Office of Emergency. Foad Alijan er jævnligt vært for denne slags picnics i Teheran, der alle deler et fokus på kunst og økologi, og især hvordan kunstnere kan samarbejde med klimaforskere. Udflugten er åben for offentligheden, men med en begrænsning på 7-8 deltagere for at skabe en ramme for uformel dialog.
The Critical Drinking Curriculum
with the rubbles of old palaces (Berlin) er et både konceptuelt og fysisk rum for fælles undersøgelse, der udvikler sin forskning gennem kunst, film, dans, musik, performance, litteratur og kritisk teori. The Critical Drinking Curriculum, co-kurateret af Vita Buivid og Hannah O’Flynn, er en fortløbende kunstnerisk undersøgelse af alkoholens politiske historie. Projektet ser på alkohol som en politisk substans og et skæringspunkt for forholdet mellem kroppen og staten – set ud fra perspektiver som race, køn, klasse og alder.
Fakta
Udstillingsperiode: 1. - 3. september 2023. Sted: Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus. Udstillerne 2023: Vi Lever På Polsk (DK), PINK (UK), Paadaan Projects (IR), RUM два (dva) (DK), Udstillingsstedet Sydhavn Station (DK), Talbot Studios (IE), Kounaktif (MA), with the rubbles of old palaces (DE), QWERTY (DK), Paper Bodies (NL), BULK SPACE (US), Cult Pump (DK), De Structura (EE), Meteor International (SE), Det Jyske Kunstakademi (DK), Flat Octopus (SE), AllArtNowLab (SE), Family Dinner Rotterdam (NL), Babel visningsrom for kunst (NO), Amok 2.0 (DK), T/abor (AT), ruimteCAESUUR (NL), Galleri Rostrum (SE), Grafisk Værksted Agerupgård (DK), Lacuna Festivals (ES), Tarantula: Authors And Arts (SE), Detroit Stockholm (SE). Følgende aarhusbaserede organisationer deltager med off-site-udstillinger: Huggeormen, Enter Artspace, Se! Udstillings-og Projektrum, KH7 ArtSpace, Kubus Alba, Cantina, Spanien19c, Under64, OBJEKT, iovermorgen. Læs mere om Juxtapose Art Fair og få et overblik over programmet på biennalens hjemmeside.