Olie, bronze og 3D på Galleri NB
Galleri NB i Viborg præsenterer tre udstillinger af tre kunstnere: Steen Larsen, Thomas Andersson og Ole Tersløse. Tilsammen byder udstillingerne på maleri, skulptur og billeder bygget op i 3D computerprogrammer.
Galleri NB i Viborg præsenterer tre udstillinger af tre kunstnere: Steen Larsen, Thomas Andersson og Ole Tersløse. Tilsammen byder udstillingerne på maleri, skulptur og billeder bygget op i 3D computerprogrammer.
Forladte monumenter i morgendisen
“Dybt inde i den svenske skov, lige på grænsen til Norge, dukker der ud af morgendisen et gammelt rødt træhus op. Så får jeg øje på alle bilerne i og omkring huset. De står parkeret som monumenter over en svunden tid. Alt er forladt (…) Der hviler en særlig andægtig stemning over stedet.”
Steen Larsens motiver og de stemninger han søger at fremstille på sin udstilling Junkyard er hentet fra dette sted i Sverige, der 1950’erne og 60’erne fungerede som et autoværksted. I dag står der ca. 500 biler tilbage på grunden og i den omkringliggende skov – side om side, eller stablet oven på hinanden.
Larsen maler sine motiver ud fra egne fotografier, der fungerer som en skitsebog for det endelige værk. Hør ham selv fortælle om ‘den svenske bilkirkegårds maleriske tiltrækningskraft’ og sin metode her
Støb løs
Side om side med Larsens malerier udstiller Thomas Andersson sine bronzeskulpturer under titlen Cast Away. Om titlen siger han:
“Min del af udstillingen hedder Cast away – hvilket direkte oversat betyder ‘smidt væk’, men cast betyder også ‘at støbe’, så det kunne også oversættes til ‘støb løs’.”
Anderssons skulpturer bliver til i hans værksted på landet, hvor de laves med støbeteknikken ‘cire perdue’ – en metode, der er anvendt siden antikken, og som betyder at han kun kan støbe et eksemplar af sine modeller. Ofte støber Andersson også et mekanisk urværk ind i sine skulpturer som en detalje.
Som en introduktion til Cast Away har Thomas Andersson lavet en video. Hør ham fortælle her
Levende pyntegenstande, man kan prale af
Ole Tersløse har valgt titlen Childish behavior til sin udstilling. Han forklarer, at “Barnlig opførsel” kan forstås nedsættende og sådan, at barnet må lære at “opføre sig ordentligt” – agere betænksomt i sociale sammenhænge, så dets spontanitet ikke kommer til at “gå ud over nogen”.
I Tersløses billedserie til udstillingen er det gået ud over børnene selv. Serien består af fem store lambdaprints med motiver af børn, der er proppet ned i krukker. Nogle steder stikker hovederne op, andre steder hænder eller fødder. Alle billederne er bygget op i 3D computerprogrammer uden brug af fotografisk materiale.
I udstillingens pressemateriale hedder det:
“Selv om Childish behavoir umiddelbart virker som en barok kunstnerisk fantasi, er den ikke uden kommentarer til den virkelighed, vi alle kender og deler. Enhver kan se, at det er amoralsk og barnagtigt at “snitte et barn til”, så vi kan få plads til det i en vase. At skære vore børn til i overført betydning, så de bliver de pyntegenstande, vi gerne vil prale af overfor naboen, familien og bekendte, er imidlertid det, vi ustandseligt gør. Vi har alle prøvet at være et barn i en krukke, vi syntes, var for lille.”
Fakta
Udstilling
Junkyard, Cast away, Childish Behavior
1 feb 2014 1 mar 2014
Ole Tersløse, Thomas Andersson, Steen Larsen
Galleri NB Viborg Se kort og tider
Fakta
Steen Larsen (f. 1960, DK) er uddannet ved Den Frie Kunstskole i Odense (1983) og Dartington College of Arts i England (1986). Larsen har udstillet ved Silkeborg Bad, Sophienholm, m.fl. Læs mere: www.steenlarsen-maleri.dk Thomas Andersson (f. 1957, DK) er uddannet ved Grafisk Skole i Århus (1979), ved Det Jyske Kunstakademi (1985) og er elev af Hanne Warming og John Olsen. Han har udstillet ved Det ny Kastet, Herning Kunstmuseum m.fl. Læs mere: www.thomasandersson.dk Ole Tersløse (f. 1971, DK) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2000. Han har udstillet i Europa og USA, og været repræsenteret ved kunsmesser som Art Copenhagen og St’art, foire d’art contemporain i Frankrig. Læs mere: www.terslose.dk