Orgie på Traneudstillingen
4 kunstnere har skabt en skulpturudstilling til Traneudstillingen, der udfordrer fantasiens grænser.
4 kunstnere har skabt en skulpturudstilling til Traneudstillingen, der udfordrer fantasiens grænser.
På borde, tableauer og piedestaler præsenterer Orgie en bred vifte af skulpturer, som i ét stort mix fortolker en lang række kulturhistoriske symboler og ikoner fra hele verden. Med ekstravagante, groteske og humoristiske greb støder motiver fra de græske og romerske mytologier, kinesiske dynastier, Ægypten og det barokke stilleben sammen med alverdens associationer til religion og tilbedelse, tivoli, gøgl, maskerade og død.
Skulpturelt afsavn
Samarbejdet mellem de 4 kunstnere blev etableret, mens de studerede på kunstakademiet. Trods deres meget forskellige kunstneriske udtryk fandt de sammen i en navnløs gruppe, med et fælles ønske om at arbejde specifikt med skulptur og skulpturinstallationer.
”Vores konkrete samarbejde startede med, at vi savnede at se nogle rene skulpturudstillinger, fordi maleriet på det tidspunkt dominerede enormt meget på kunstscenen. Med skulpturen ville vi lave en modreaktion – trække i en anden retning, simpelthen”, fortæller Annesofie.
”Et andet udgangspunkt for vores samarbejde var et fælles ønske om at komme op i størrelse og væk fra væggen”, supplerer Nanna.
”Rent praktisk fungerer vores samarbejde sådan, at vi finder en fælles arbejdstitel, der er bred nok til at blive gransket fra flere forskellige perspektiver, og så går vi i gang med at lave værker ud fra vores individuelle interesser. Efter værkprocessen kaster vi alle vores værker i en fælles pulje og bliver så enige om, hvordan udstillingen skal bygges op. På den måde er vi fuldstændig uvildige i hinandens værkprocesser og er indforståede med, at det først er i udstillingsrummet, at vores værker mødes og går i dialog”, forklarer Christina.
Orgie
Gruppens første armtag med en samlet skulpturudstilling, var udstillingen Island Life på Tønder Kunstmuseum tilbage i 2007. Siden har gruppen lavet fem større skulpturudstillinger, hvoraf den seneste er udstillingen Orgie, på Traneudstillingen, Gentofte Hovedbibliotek.
Som fænomen karakteriseres orgiet gerne som noget dekadent, ubehersket og socialt ukonventionelt, der associeres til mad eller sex. Begrebet har dog en anden oprindelse, hvilket har optaget kunstnerne.
”Umiddelbart er der en diskrepans mellem den måde vi i vor tids sociale kultur forstår begrebet orgie og den kontekst det oprindeligt er opstået i. Begrebet orgie stammer oprindeligt fra det antikke Grækenland, hvor det var et hemmeligt ritual, der praktiseredes i tilbedelsen af guder som Bacchus og Dionysos. Med titlen Orgie leger vi således med kontrasterne mellem ordet orgie, dets historiske betydning og samtidens opfattelse af ordet” forklarer Charlotte.
Referencernes mangfoldighed
Udstillingen Orgie er fyldt med vidtrækkende kunst- og kulturhistoriske referencer og symboler, og der fornemmes en stor lyst til at fortælle og skabe plads til egne historier.
”Vi har ikke nogen stor fast fortælling. Alle vores værker fortæller noget hver for sig. Men når værkerne sættes sammen i mødet med hinanden, opstår der nye og mere uforudsete fortællinger”, siger Charlotte.
”Værkernes forskellige historier afspejler også os som kunstnere, der prøver at finde fodfæste i kunsthistorien og også i den kulturhistorie, som vi jo er den del af, og en forlængelse af. For os er brugen af historiske referencer en undersøgelse af, hvor vi selv kan placere os i det forløb og på samme måde prøve at finde vores egen plads”, supplerer Annesofie.
Middelalderfascination
Karakteristisk for gruppens samarbejde er en fri brug af middelalderens visuelle referencekatalog, hvilket blandt andet opleves tydeligt i Christina Hamres keramiske tableauer, Nanna Starcks buster og Annesofie Sandals skulptursamplinger.
”Middelalderen har været et gennemgående tema i alle vores udstillinger. Den var på en måde en utrolig kropslig tid og med meget gods i. Jeg synes middelalderen rummer mange store følelser som liv og død, undertrykkelse, afmagt, og det er følelser, der er spændende at lade sig inspirere af”, siger Nanna.
”Der er også en form for eksistenssøgen, som på en eller anden måde virker mere autentisk når man graver langt tilbage i tiden. Så er der noget at køre videre på med nye briller. Hvis historien kommer for tæt på, så er det som om man ikke kan røre ved det, fordi det stadig er låst i sin social kulturel opfattelse” siger Christina.
”Ja præcis. I dag er det hele så let. Alt kan lade sig gøre, man kan købe sig til det hele, google sig til det hele. Det er som om der var mere spil i middelalderen. Livsvilkårene var så radikalt anderledes og den spænding virker mere nærværende og kraftfuld”, tilføjer Nanna.
”Det ligger i vores tid at man bare plukker, hvad man skal bruge. Kunsten har ikke ét fælles billedsprog mere, derfor klippe klistrer vi lidt for at skabe noget nyt. Det er der vores kunstneriske frihed synes stærkest og der vores inspirationskilder bliver mest dynamiske”, afslutter Charlotte.
Fakta
Udstilling
Orgie
22 apr 2010 17 jul 2010
Annesofie Sandal, Nanna Starck, Christina Hamre, Charlotte Bergmann Johansen
Tranen Se kort og tider
Fakta
Annesofie Sandal, Christina Hamre, Charlotte Bergmann Johansen og Nanna Starck er alle fire uddannet fra afdelingen for Mur og Rum på Kunstakademiet i henholdsvis i 2004/2005. Gruppen har en række anmelderroste udstillinger bag sig Island Life, Echo Park, Rialto og senest Blind Karavane i Rundetårnet, hvor 48.000 besøgende så udstillingen. Læs mere på www.islandlife.dk