Samtidskunst i dynamiske rammer
POP-UP Contemporary er et mobilt udstillingskoncept, der vil skabe udstillinger på samtidskunstens præmisser.
POP-UP Contemporary er et mobilt udstillingskoncept, der vil skabe udstillinger på samtidskunstens præmisser.
info
POP-UP er et fænomen i tiden. Butikker, restauranter og klubber er i den seneste tid ’poppet op’ her og der, for i en kortere periode at holde til på en given lokalitet.
Nu er turen kommet til samtidskunsten. POP-UPs kunstneriske panel inviterer én eller flere kunstnere til at udstille og udvælger derefter en lokalitet, som spiller godt sammen med værkerne. Hver udstilling har et afrundet forløb og manifesterer sig punktvis.
Kunstneren Pernille Egeskov fik idéen til POP-UP ved at se alle de tomme lokaler, som i kølvandet på finanskrisen synes at stå i dvale og ligge halvdøde hen.
Tanken og drømmen om, hvad man kunne lave i alle de lokaler, udviklede sig efterhånden til et koncept med en klar målsætning.
På samtidskunstens præmisser
”Det er en målsætning med POP-UP, at man skaber et kvalitetsbevidst udvalg. At man viser kunst som er skarp, dynamisk og virkeligt har et niveau,” fortæller Angelika Dahl Serritzlew, som er kunstkonsulent ved ’Art Making Sense’.
POP-UP handler om lysten til at kommunikere med samtidskunst på samtidens præmisser.
”POP-UP har en dynamisk ramme,” pointerer Serritslew. ”En ramme der kan rumme det stræk, som samtidskunsten spænder over.”
Konceptet går i dialog med en samtidig kunst, der ofte inddrager flere medier og forskellige rum. Derfor vil det også være et kendetegn ved de kunstnere som POP-UP inviterer, at de slører grænserne mellem de forskellige kunstneriske genrer.
Det dynamiske møde på platformen
Som konceptet begyndte at tage form, samlede Pernille Egeskov en supportergruppe, der skulle fungere som konceptets rygrad.
”Supporterlisten spænder vidt. Der er alt fra en poet til en advokat til visuelle kunstnere, scenekunstnere og musikere,” forklarer hun og fortsætter:
”Supportergruppen er bred, og det er dér dynamikken opstår.”
POP-UPs supportergruppe fungerer som et panel og et fagligt sparringsforum hvor der besluttes, hvilke kunstnere der skal vises hvordan.
”I gruppen skal der være en følelse af enighed om, at det er dét man går efter,” siger Egeskov, ”dét vi har lyst til at vise, og dét vi har lyst til at arbejde med.”
Flere af POP-UPs supportere har enten optrådt eller ageret i en international sammenhæng, og konceptet har derfor også mulighed for at træke på et stort internationalt netværk.
Et legende koncept
Maria Foerlev har tidligere ejet et galleri. Hun har prøvet at sidde og jonglere med mange forskellige udstillinger på én gang for at udfylde hullerne i udstillingskalenderen.
”Fordelen ved POP-UP som platform er, at du kan fordybe dig i én udstilling,” fortæller hun, ”og det gir en legende tilgang til det.”
Konceptet tillader de involverede at modellere hver enkelt udstilling, så alt – fra lokale og udstiller til hvem der skal præsentere udstillingen – spiller sammen.
I dialog med samtiden
Maria Foerlev var vært på den første POP-UP, hvor hun inviterede Pernille Egeskov til at udstille. Udstillingen Statemental fungerede samtidig som en slags test for at se, om konceptet fungerede.
Og POP-UP kan konstatere, at det virker. Én af grundene til succesen skal findes i de mange muligheder medier som sms, mail, Facebook og hele networking-systemet stiller til rådighed.
”For bare fem år siden var folk ikke på samme måde opmærksomme på at tjekke alle de events, som dukker op hver weekend, og derfor kan det lade sig gøre i dag,” fortæller Maria Foerlev. ”Du kan invitere en aften før, og så står folk der til ferniseringen.”
At puste liv i tomme lokaler
En vigtig drivkraft i POP-UP er lysten til at udnytte de muligheder som byen stiller til rådighed.
Lokalet i Vognmagergade, som husede den første udstilling, havde stået tomt og ubrugt hen i to år. Tre dage efter POP-UP rykkede ind, fik pudset vinduer, sat logo på og hængt billeder på væggene, blev lokalet lejet ud.
Så udstillingen har i en meget konkret forstand bragt liv i lokalet og det omgivende miljø.
Når kunsten ‘popper op’
Hver udstilling har et afrundet forløb; økonomisk, fysisk og tidsligt.
Egeskovs udstilling varede godt en måned, men en udstilling eller et arrangement kan også forløbe over en enkelt eftermiddag.
”Det kan ’poppe op’ på havnen,” siger Angelika Dahl Serritslew, ”eller det kan ’poppe op’ på hovedbanen..”
Det er med andre ord ikke til at sige, hvor du vil støde ind i den næste POP-UP.
Fakta
Kunstneren Pernille Egeskovs udstilling Statemental var den første POP-UP-udstilling. Pernille er initiativtager til konceptet og supporter i POP-UP Contemporary.
Angelika Dahl Serritzlew er kunsthistoriker, arbejder som kunstkonsulet og rådgiver, og ejer firmaet ’Art making sense’. Hun er supporter i POP-UP Contemporary og stod bl.a. bag katalogteksten til Pernille Egeskovs udstilling.
Maria Foerlev var vært på POP-UP 01, Pernille Egeskov: Statemental, og supporter i POP-UP Contemporary.
Liste over supportgruppen bag POP-UP Contemporary:
Martin Bigum, visual artist and poet
Angelika Dahl Serritzlew, curator
Pernille Fischer Christensen, film director/writer
Anne Damgaard, artist/designer
Balder Olrik, inventor
Mia Steensgard, stage designer
Nikolaj Koppel, tv and radio host
Louise Hindsgavl, visual artist
Ulrik Møller, visual artist
Kim Fupz Aakeson, author
Katrine Wiedemann, stage director
Merete Sanderhoff, art historian
Jens Carl Sanderhoff, poet
Anja Vang Kragh, designer
Rikke Baumgarten, baumundpferdgarten
Pernille Knudsen, lawyer
Frederik Wiedemann, innovator, redassociates
Sylvester Roepstorff, writer
Søren Heuseler
Pernille Egeskov, visual artist
Camilla Holck Olrik, producer (nosuchname)
Kenneth Schulz, graphic designer
Maja Refberg,
Maria Foerlev Gredsted,
Sille Kroyer Koppel, graphic designer
I tidlig forår vil en gruppeudstilling poppe-up.
For info: Tjek www.pop-upcontemporary.com