Ugens kunstner – Gudrun Hasle
Med ordblind skrift broderer Gudrun Hasle private og tabubelagte emner som stræben efter perfektion og usikkerhed frem.

Med ordblind skrift broderer Gudrun Hasle private og tabubelagte emner som stræben efter perfektion og usikkerhed frem.

Hendes værker former samlet set et stort selvportræt.
De er så dybt personlige og nærværende, at det for beskueren kan være svært at skille kunstværket og kunstneren.
Dette ses eksempelvis i værket Gudruns Livs Histiore, der udfolder sig som en 17 meter lang tegneserie med små broderede figurer og tekster fra forskellige stadier og begivenheder i hendes liv.
Ordblind tekst
Et af de væsentligste virkemidler i Gudrun Hasles værker er tekstsproget, hvilket er blevet et særkende for hendes kunst.
I værket Relabeling kan man se fotos fra en periode i Hasles liv, hvor hun erstattede alle mærker på sit tøj med egne udsagn som ”det er min ejen skyl” og ”jeg er skufed”.
Hasle bar i bogstaveligste forstand følelserne uden på tøjet. Samtidig skildrede hun med den kejtede skrift og de autentiske stavefejl sin egen virkelighed som ordblind.

I værkerne problematiseres den ordblindes position i en hverdag, hvor vi i stigende grad kommunikerer på skrift bl.a. via de sociale medier.
Et eksempel på det er performanceværkerne Ordblinde-karaoke, hvor Hasle forsøger sig som karaokesanger med en hjælper til at læse teksten højt.
Det udvikler sig til et kapløb med tiden, som umuligt kan vindes, men i stedet understeger den ordblindes kamp for at tilpasse sig et tekstbaseret samfund.
Stræben efter perfektion
Gudrun Hasles kunst kredser ofte om hendes egne refleksioner over livet som helhed fra de helt små observationer i hverdagen til en stræben efter perfektion i en ellers uperfekt virkelighed.
Konflikten mellem det perfekte og uperfekte er en tilbagevendende tematik i Hasles værker. Hendes kunst er uden filter, og hun er ikke berøringsangst overfor tabubelagte emner. Hun bruger både sit køn, sin barndom og sin ordblindhed, når hun fortæller med nål og tråd.
Værkernes langsomhed danner modpol til samtidens hurtige livsstil præget af elektroniske medier. Samtidig bidrager værkerne til en feministisk tradition, hvor et traditionelt ”husmormedie” som broderi gives politisk kant.
Læs KUNSTEN.NU’s anmeldelse af udstillingen Modsmerte her
Portfolio
































