Nanna Ditzel

Nanna Ditzel (1923-2005) voksede op i København i et åbensindet miljø, der understøttede hendes spirende interesse for design og kunst fra en ung alder. Allerede som 17-årig besluttede hun sig for at blive møbelarkitekt – en beslutning hendes forældre bakkede hende op i, da de så hendes seriøse tilgang. Efter sin læretid som snedker blev […]

Kunstner

Om
Nanna og Jørgen Ditzel mødte hinanden på Kunsthåndværkerskolen, linjen for møbelarkitektur Egen fælles tegnestue siden 1946, der i dag varetager parrets møbelarv.


Nanna Ditzel (1923-2005) voksede op i København i et åbensindet miljø, der understøttede hendes spirende interesse for design og kunst fra en ung alder. Allerede som 17-årig besluttede hun sig for at blive møbelarkitekt – en beslutning hendes forældre bakkede hende op i, da de så hendes seriøse tilgang. Efter sin læretid som snedker blev hun uddannet på Kunsthåndværkerskolen og udstillede sine første møbler på Snedkerlaugets årlige udstilling i 1946. Her mødte hun også sin fremtidige mand og samarbejdspartner, Jørgen Ditzel (1921-1961), som hun giftede sig med samme år. De grundlagde en fælles tegnestue, hvor de spillede en central rolle i at bringe dansk design ind i en mere moderne og funktionel æra efter krigen.
Nanna Ditzel var en del af efterkrigens generation af danske designere, der definerede det, vi i dag kender som Danish Modern. Denne møbelæra, der strakte sig fra slutningen af 1920’erne til ca. 1970, blev kendetegnet af en kombination af funktionalitet og æstetik.
I 1950’erne slog Nanna og Jørgen Ditzel for alvor igennem med en række ikoniske møbler. Hængestolen fra 1959 blev et symbol på deres innovative tilgang, og efter Jørgens død i 1961 fortsatte Nanna Ditzel med at skabe designs, der fik stor opmærksomhed. Blandt hendes mest kendte værker er Trinidad-stolen fra 1993, der blev skabt i samarbejde med Fredericia Furniture. Stolen kombinerede avanceret teknologi med et skulpturelt udtryk, og dens rillede ryg reflekterer lys på en unik måde.
Efter Jørgen Ditzels død fortsatte Nanna Ditzel sin karriere alene og flyttede til London i 1968 efter at have mødt sin anden mand, forretningsmanden Kurt Heide. I London grundlagde de sammen showroomet Interspace, og her fortsatte hun med at udforske nye designmuligheder. Interspace blev et kreativt centrum, hvor Nanna kunne udforske nye designs og samarbejde med internationale såvel som danske producenter. Hendes tekstiler fra denne periode, inspireret af 1970’ernes Swinging London, afspejler hendes evne til at absorbere og nytænke tidens trends.
I 1987 vendte hun tilbage til Danmark og etablerede sin tegnestue i København. Her fortsatte hun med at skabe banebrydende designs som Trinidad-stolen og Seashell Chair. Hendes tilgang til design forblev legende og eksperimenterende, selv i en alder af 70.
Kilde:
Dansk Arkitektur Center