Portrætfoto YEARS, August 2024. Foto: Søren Aagaard Jensen.

YEARS

YEARS blev dannet i 2011 af billedkunstnerne Steffen Jørgensen, Anna Margrethe Pedersen, Merete Vyff Slyngborg, Ditte Soria og Søren Aagaard. De startede som et kunstnerdrevet udstillingssted på Nørrebro i København, men udviklede sig hurtigt som kunstnergruppe, der i dag arbejder på tværs af discipliner og medier og eksperimenterer med filmproduktion og alternative udstillingsformater. YEARS arbejder […]

Portrætfoto YEARS, August 2024. Foto: Søren Aagaard Jensen.
Kunstnergruppe

YEARS blev dannet i 2011 af billedkunstnerne Steffen Jørgensen, Anna Margrethe Pedersen, Merete Vyff Slyngborg, Ditte Soria og Søren Aagaard. De startede som et kunstnerdrevet udstillingssted på Nørrebro i København, men udviklede sig hurtigt som kunstnergruppe, der i dag arbejder på tværs af discipliner og medier og eksperimenterer med filmproduktion og alternative udstillingsformater.

YEARS arbejder i en flerstemmig praksis, hvor ingen stemme er fast defineret på forhånd. Gennem enkelte virkemidler komponerer de fortællende rum, der behandler almenmenneskelige problematikker I 2019 skabte de den præmierede udstilling "I Don’t Want to Live, I Don’t Want to Die" på Den Frie Udstillingsbygning. Via lyd, lys, senge og et netværk af funktionelle, men også yderst stemningsbærende ledninger, blev de seks udstillingsrum til en samlet totalinstallation, som fortalte om kunstnerens rolle og funktion. Udstillingen er i dag en del af SMK’s samling. Siden 2020 har YEARS’ arbejde været centreret omkring offentlige udsmykninger såsom "Chain" på CBS’ Student & Innovation House (2020) og "Anslag", som er en udsmykning til tre, nye boligområder i Trekroner (2022). Deres seneste projekt, "Betwixt" indvies i foråret 2025 i Ishøj Kommune med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

Med YEARS er intet givet på forhånd. På forskellig vis kombinerer de det trivielle og figurative med det abstrakte og komplekse. Deres værker fungerer som anslag til fortællinger, som beskueren kan bygge videre på. Det klassiske billedsprog og dets motivverden udfordres, når de præsenterer en kæmpe stavlygte og en ligeså stor disneylignende musling med perle, der fremstår som aparte tokens – symboler eller redskaber fra vores onlinekultur.
Kilde: Ringsted Galleriet