Ursula Nistrup: Klangsøjler

11 mar - 28 maj 2017

Anbefalet under Det skal du se! uge 10
Den Frie Udstillingsbygning er overordentligt glade for at kunne præsentere Klangsøjler – en akustisk installation af Ursula Nistrup, som vises for første gang i Den Frie Udstillingsbygnings underetage. Med et elegant, nørdet take undersøger Ursula Nistrup relationer mellem lyd, materiale og visualitet. Klangsøjler er baseret på en omfattende research, hvor især porcelænets akustiske potentialer er genstand for Nistrups studier.

Pressefoto

Anbefalet under Det skal du se! uge 10
Den Frie Udstillingsbygning er overordentligt glade for at kunne præsentere Klangsøjler – en akustisk installation af Ursula Nistrup, som vises for første gang i Den Frie Udstillingsbygnings underetage. Med et elegant, nørdet take undersøger Ursula Nistrup relationer mellem lyd, materiale og visualitet. Klangsøjler er baseret på en omfattende research, hvor især porcelænets akustiske potentialer er genstand for Nistrups studier.


info

Ursula Nistrup: Klangsøjler11 mar - 28 maj 2017

Anbefalet undet Det skal du se! uge 10
Subtilt og insisterende nærværende fremstår Klangsøjler som en ejendommelig biotop af lyd. Fra 16 håndstøbte og individuelt bearbejdede porcelænssøjler fyldes rummet af rungende lyde. Søjlernes placering udgør et skulpturelt kor, hvis lyde resoneres og akkompagneres af de øvrige lyde fra selve rummet og publikum. I kraft af søjlernes individuelle konstruktion og materialer opfanges rummets toner på forskellig vis og forstærkes via søjlerne til bølgende, melodiske klange, der indfanges af særligt sensitive mikrofoner. Hver af søjlernes lyde optages individuelt og føres direkte til højtalere, hvori både de enkelte toner og helheden forstærkes.

Søjlerne er skabt på Royal Copenhagens værksteder i samarbejde med modellør Bo Jørgensen, hvor Nistrup gennem et år har afprøvet støbningsprocesser, glaseringsmetoder og brændingsmuligheder for at kunne konstruere og bearbejde søjlerne efter deres lydlige kvaliteter. Det er første gang, at Royal Copenhagen har samarbejdet med en kunstner, hvis fokus var lyd og mere specifikt porcelænets akustiske kvaliteter.

Musiske undersøgelser i Indien har dannet basis for arbejdet med udformningerne af søjlerne. Klangsøjler udspringer af to researchrejser til det unikke og UNESCO-bevarede Vittala-tempel i Sydindien, hvis 56 bærende granitsøjler er konstrueret sådan, at de ved lette slag afgiver forskellige toner og klange. Nistrup har skabt porcelænssøjlerne med udgangspunkt i fire af grundformerne fra Vittala-tempel og er således afstøbninger af den del af søjlerne, der spilles på i templet.

Pressefoto

Koncert, performance og vinyludgivelse
I forbindelse med Klangsøjler har Nistrup, i samarbejde med musiker Cæcilie Trier, produceret en vinylplade med titlen VITTHALA (den indiske måde at stave templets navn på) indeholdende et lydunivers komponeret af optagelser af søjlerne. Hertil har Nistrup skrevet en fiktiv fortælling om en kvinde, en duft og porcelænets bearbejdningsprocesser, som bliver sunget af kontratenoren Morten Grove Frandsen. Udgivelsen foregår på finissagen, hvor man også vil kunne opleve en musikalsk performance, hvor søjlerne aktiveres af Morten Grove Frandsen, som synger The Scent of last Dance. Den 23. april danner Klangsøjler desuden rammerne omkring en koncert med Christian Windfeld og Anders Ørbæk, som sammen går under navnet Kolonihaven. Arrangementerne finder sted i forbindelse med Klangfestivalen og i samarbejde med SNYK og G(((o))ng Tomorrow.

Ursula Nistrup – en kunstnerpraksis om lyd
Nistrups praksis er funderet i en konceptuel post-studio tradition for installation i et transdisciplinært felt mellem arkitektur, artefakter og lyd. Hun arbejder med at udvide det skulpturelle værkbegreb og undersøger nye æstetiske erfaringer og erkendelser af performativ karakter. Selv kalder hun sin metode for ”akustisk udforskning”, hvor lyd bliver et redskab i undersøgelser af og eksperimenter med materialers potentiale, ofte med et antropologisk eller mytologisk udgangspunkt. En stor del af Ursula Nistrups arbejde udspringer af en interesse for lyd. For Nistrup selv er lyd menneskets mest sanselige dimension og har evnen til at skabe verdener, intime forestillinger og udvidede rum.

Om Klangsøjler siger Nistrup: ”Projektet ligger i forlængelse af min generelle ambition om at udvikle, hvad jeg kalder ”performative skulpturer”, men også som et bud på en fornyet interesse for musik, fortællinger og håndværk som et spekulativt sprog. Ved at bruge lyd som formgivende princip ønsker jeg at arbejde med skulpturens potentiale som skaber af på en gang distinkte og åbne rum, snarere end blot at være en genstand i rummet. Der er tale om skulpturer, som i samspil med publikum performer live. De udfolder en arkitektonisk tilstedeværelse for fintunet sansning og transcenderende refleksion i en tidslig proces”.

Installatoriske storskalaværker i underetagen
Klangsøjler er en del af udstillingsprogrammet for Den Frie Udstillingsbygnings underetage, som præsenteres uafhængigt af det øvrige udstillingsprogram. Her viser vi markante installatoriske storskalaværker af enkelte kunstnere med udpluk både fra den danske og internationale samtidskunstscene lige nu. Med fokus på totaloplevelser og nysgerrighedspirrende værker er det vores ønske at give vores trofaste kunstinteresserede gæster og vores helt nye publikum en oplevelse, som manifesterer sig og kan mærkes længe efter besøget.


Adresse
Den Frie UdstillingsbygningOslo Plads 1
2100 Kbh Ø

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 12:00 - 18:00
Onsdag: 12:00 - 18:00
Torsdag: 12:00 - 21:00
Fredag: 12:00 - 18:00
Lørdag: 12:00 - 18:00
Søndag: 12:00 - 18:00

Entre pris
Voksne: 70 DKK
Studerende: 50 DKK
Pensionister: 50 DKK
Under 12 år: Gratis

Tilgængelighed
Niveaufri adgang - nej, pga. ombygning
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja