Artikelserie: Hvorfor Bronze?
Gennem det seneste års tid har kunsthistoriker Mette Haakonsen været på feltarbejde rundt i Danmark med blikket rettet mod monumenter og mindesmærker i bronze.
Hun har set nærmere på alt fra relieffer, buster, statuer, rytterstatuer og abstrakte skulpturer og til tekstlige meddelelser udformet i bronzebogstaver eller indgraveret i bronzetavler.
Forskellige typer erindringsobjekter med specifikke karakteristika og kontekster, der igen varierer fra værk til værk.
I denne artikelserie, som kredser om bronzens egenskaber, koncentrerer hun sig om billedhuggerkunsten og zoomer særligt ind på sanselighederne.
Læs også:
“Bronze er et meget præcist materiale” – samtale med Kirsten Ortwed
Kunsten i håndværket – en samtale med bronzestøber Peter Jensen
Bronzens palet
Fakta
Fakta om bronzestøbninger
Bronze er en betegnelse for blandingsmetaller (legeringer), der har kobber som hovedbestanddel. Den mest almindlige legering består af 90 % kobber og 10 % tin.
Der findes mange forskellige bronzestøbningsteknikker, men cire perdue (fr: tabt voks), der kendes helt tilbage fra bronzealderen (ca. 3000-500 f.kr, i Danmark: ca. 1700-500 f.kr), er den mest udbredte i dag.
Man laver typisk et aftryk i silikone over en originalmodel, silikoneaftrykket afstives af en gipskappe og i dette aftryk påføres der voks, der efterfølgende løsnes. Voksskallen udstyres da med en ildfast kerne, indløbskanaler og søm (der skal holde kernen på plads) og det hele pakkes ind i en støbekappe. Derpå smeltes voksen væk og flydende bronze hældes i hulrummet.
Når bronzen er hærdet bliver figuren efterbehandlet. Ved store emner sker støbningen ofte i delelementer og disse svejses sammen og der ciseleres, hvilket vil sige, at for eksempel skarpe og ru kanter (grater) files væk.
Afslutningsvis bliver bronzen oftest kemisk patineret og overfladebehandlet med voks. Ubehandlet bronze fremstår skinnende gylden, laksefarvet eller rødbrun – afhængig af legeringen. Metallet ændrer gradvist farve, især udendørs, idet det går i forbindelse med ilt og vand og partikler i luften for eksempel fra biltrafik og industri. Det irrer, bliver typisk brunt eller grønt og får også ofte især sorte misfarvninger.
Såvel i dag som op gennem historien har man beskyttet og udsmykket bronzens overflade. I antikken blev bronzeskulpturer typisk bemalet med et væld af farver. I nyere tid har patinering i grøn, sort og brun været foretrukket som overfladebehandling og som regel afsluttes der med et tyndt lag voks, der beskytter metallet yderligere – for en tid.