Artikelserie: Hvorfor Bronze?
Gennem det seneste års tid har kunsthistoriker Mette Haakonsen været på feltarbejde rundt i Danmark med blikket rettet mod monumenter og mindesmærker i bronze.
Hun har set nærmere på alt fra relieffer, buster, statuer, rytterstatuer og abstrakte skulpturer og til tekstlige meddelelser udformet i bronzebogstaver eller indgraveret i bronzetavler.
Forskellige typer erindringsobjekter med specifikke karakteristika og kontekster, der igen varierer fra værk til værk.
I denne artikelserie, som kredser om bronzens egenskaber, koncentrerer hun sig om billedhuggerkunsten og zoomer særligt ind på sanselighederne.
Læs også:
Hvorfor bronze – om monumenter og mindesmærker
“Bronze er et meget præcist materiale” – samtale med Kirsten Ortwed
Bronzens palet
Peter Jensen og Broncestøberiet
Broncestøberiet Peter Jensen ApS blev grundlagt i 1971 af Peter Jensens (f. 1964) far Leif Jensen (1937-2000). I begyndelsen lå støberiet kortvarigt i Ryesgade i København, efterfølgende i Søborg og Bagsværd og siden 2016 har de har haft adresse i et industrikvarter i udkanten af Roskilde, tæt på Trekroner station. Peter Jensen er udlært hos faren og han overtog virksomheden og ledelsen i 1996.
Broncestøberiet er specialiseret i støbning af skulpturer samt restaurering og vedligeholdelse af kulturarv og de kan i dag smelte op til 850 kg bronze og støbe figurer i ét stykke i op til 2,30 meters højde.
Lige siden grundlæggelsen, har støberiet haft et nært samarbejde med billedhuggere, både Leif og Peter Jensen har undervist i bronzestøberi på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og begge er blevet tildelt hæderspriser for deres arbejde: Billedhuggeren, professor Gottfred Eickhoff og hustrus, maleren Gerda Eickhoffs fonds hæderslegat (1991) og Thorvald Bindesbøll Medaljen (2008).
Eksempler på monumenter og mindesmærker restaureret af Broncestøberiet: Jacques-François-Joseph Salys Rytterstatue af Frederik 5. (Amalienborg Slotsplads, 1771), Anne Marie Carl-Nielsens Musikkens Genius (Grønningen, 1939), og, for nyligt, de to siddende statuer foran Det Kongelige Teater i København af Adam Oehlenschläger (ved H.W. Bissen, 1861) og Ludvig Holberg (ved Theobald Stein, 1875).
Broncestøberiet har udført bronzestøbninger for billedhuggere såsom Martin Erik Andersen, Stig Brøgger, Hein Heinsen, Lone Høyer Hansen, Sophia Kalkau, Mogens Møller, Bjørn Nørgaard, Bjørn Poulsen, Tove Storch, Hanne Varming og Emil Westman Hertz.